Uutinen - 06.08.2015 klo 15.38

Kesäduunarineuvoja on auttanut jo satoja

Jäätelönmyynti on takunnut viileänä kesänä. Palkka on kuitenkin maksettava, vaikka kylmyys sulkisi kioskin. Kuva: iStockphoto

Jäätelönmyynti on takunnut viileänä kesänä. Palkka on kuitenkin maksettava, vaikka kylmyys sulkisi kioskin. Kuva: iStockphoto

Moni kesätyöpaikan saanut nuori on soittanut palkansaajakeskusjärjestöjen yhteiselle kesäduunarineuvojalle Rina Knapelle. Hänen mukaansa kesätyöläisiä kiinnostavat työehdot, joilla heidän pitäisi hommia paiskia.

Rina Knapelle on tullut tänä kesänä jo lähes 300 soittoa. Palkoista on kyselty paljon, mutta myös työajat, sunnuntaikorvaukset ja lomaraha kiinnostavat nuoria työntekijöitä.

– Kesäkuussa kyseltiin aika paljon siitä, voiko työvuoron peruuttaa huonon sään, esimerkiksi sateen takia, Knape kertoo.

Aluehallintovirastojen (AVI) mukaan vuoroja ei voi perua.

– Aiempien kesien tarkastuksissa on löydetty työvuorojen muutoksia, joissa viileällä säällä oli peruttu sovittuja töitä ja helteellä teetetty ylipitkiä päiviä. Näin ei voi toimia, kertoi tarkastaja Tomi Lappalainen Itä-Suomen AVIsta UP-uutispalvelulle kesäkuun alussa.

Knapen mielestä nuoren kesätyöntekijän palkkaaminen on sijoitus tulevaisuuteen. Helsingin Sanomien kolumnissaan hän ihmettelee, miksi nuoret on julkisuudessa esitetty laiskoina ja osaamattomina nahjuksina, jotka pyytävät liikaa palkkaa eivätkä ole kiinnostuneita tekemään töitä.

Kesäduunari-infoon tulleiden puheluiden perusteella Knape arvioi, että nuoret ovat valistuneita ja etsivät aktiivisesti töitä ja tietoa.

Knapen mukaan suurella osalla nuorista on enemmän intoa työn tekemiseen kuin työnantajalla on tarjota työtunteja.

– Siitä ei ole pitkä aika, kun joku nuori kertoi, miten hän oli lähettänyt parisataa työhakemusta ilman, että sai töitä, Knape totesi kolumnissaan.

Hänen mielestään nuoren kesätyöntekijän palkkaaminen olisi sijoitus tulevaisuuteen.

– Ensimmäinen kesätyöpaikka voi johtaa siihen, että nuori kouluttautuu alalle. Työnantaja voi vaikuttaa osaavien työntekijöiden löytymiseen tulevaisuudessakin.

 

 

Teksti: UP/Mika Peltonen

 

Uusimmat

Suosituimmat