Artikkeli - 22.08.2018 klo 13.10
Esimies

Kauppiaan resepti onnistuneeseen esimiestyöhön: Kokoaikatyötä, kannustusta ja arvostusta

Aiemmin työpäivät venyivät, nyt kauppiaspariskunta Marko ja Susanna Kindstedt pyrkivät lähtemään kotiin ajoissa. Kuvat: Jaakko Lukumaa

Aiemmin työpäivät venyivät, nyt kauppiaspariskunta Marko ja Susanna Kindstedt pyrkivät lähtemään kotiin ajoissa. Kuvat: Jaakko Lukumaa

Pullopojasta Porvoon Citymarket-kauppiaaksi edennyt Marko Kindstedt tietää, miten firma hyötyy siitä, että työntekijöitä arvostetaan ja heille tarjotaan parempi toimeentulo kokoaikatyöllä.

”Hän on ihminen, joka näkee muissa potentiaalia, jota he eivät edes itse tiedä heillä olevan”, sanoo hevi-osastolla työskentelevä Riitta Eronen samalla, kun purkaa hedelmätoimitusta hyllyihin Porvoon Citymarketissa.

Eronen puhuu pomostaan, tämän kaupan elintarvikepuolen uudesta kauppiaasta Marko Kindstedtistä. Muille täällä Kindstedt on tuttu vasta parilta kuukaudelta, mutta Eronen työskenteli hänen kanssaan jo aiemmin naapurikaupungin Loviisan keskustan K-supermarketissa. Eronen siis tietää, miksi Kindstedtin kerrotaan olleen pidetty esimies.

Yksi iso asia on kaupan alan ikuisuuskysymys, kokoaikatyö: Loviisassa kaikki halukkaat työskentelivät kokoaikaisina ja osa-aikatyötä tekivät lähinnä vain opiskelijat ja osa-aikaeläkeläiset.

”Marko on ihan hirveän kiltti. Olisin kaivannut vielä enemmän ja suorempaa palautetta työstäni”, Eronen keksii ainoaksi moitteeksi.

Marie Heinonen (oik.) perehdyttää Riitta Erosta.

Työtoveri Marie Heinonen on myös saanut hyvän ensivaikutelman kesäkuun alussa aloittaneesta kauppiaasta.

”Hänellä on paljon ideoita, on paljon puhetta, mutta ideoita on myös lähdetty toteuttamaan.”

Heinonen jännitti etukäteen sitä, miten Kindstedt suhtautuisi tietoon siitä, että hän haluaisi lähteä lähihoitajaopintoihin ja työskennellä jatkossa vain opintojen ohessa. Vastaus olikin positiivinen ja kannustava. Nyt Heinonen perehdyttää Erosta seuraajakseen – vaikka kovin pitkää perehdytystä ei edes tarvita, sillä Eronen työskenteli hevi-osastolla edellisessä työpaikassakin.

Tässä Citymarketissa on vilkasta jopa nyt elokuisena torstain aamupäivänä. Asiakkaita kiertelee hyllyjen lomassa ja kassoille riittää jonoa. Yläkerran toimistotiloissa, pitkän käytävän päässä Marko Kindstedt vapautuu puhelimesta. Siirtymä uuteen kauppaan alkaa olla valmis, kun muun muassa tarvittavat mapit ovat kaikki täällä. Kotikin on siirtynyt Loviisasta takaisin synnyinkaupunkiin Porvooseen.

”On jatkuvasti palavereja yhteistyökumppaneiden kanssa, myymälän muutostöiden ohella. Sitä se oikeastaan on, näihin menee koko päivä”, hän kertoo kahdeksan aikaan alkaneesta työpäivästään.

"Siitä on valtava etu, että on tehnyt kaikkea."

”Täällä voisi viettää 16-tuntisia päiviä, mutta nyt pyrimme tekemään normaalipituisia työpäiviä”, Kindstedt toteaa omasta ja vaimonsa Susannan arjesta. Kauppiasuran alussa päivät tuppasivat venymään eikä lomia juuri pidetty, mutta niistä ajoista on otettu opiksi.

Marko Kindstedt on nähnyt urallaan ruokakaupan kaikki työtehtävät.

”Olen aloittanut kesätöistä ja ollut pullopoikana muun muassa tässä samassa kaupassa. Siitä on valtava etu, että on tehnyt kaikkea. Me tiedämme tämän alan. Olen myös aina saanut tehdä töitä hyvien kauppiaiden ja hyvien työntekijöiden kanssa. Se on opettanut hirveästi”, hän kertoo.

”Tapa tehdä töitä ja toimia henkilökunnan kanssa, se vuorovaikutus, se on muokkaantunut yhdistelmäksi kaikesta, mitä olen oppinut, ja millainen itse olen.”

”En ole niinkään käynyt varsinaisia kouluja, olen ylioppilas. Mutta sen jälkeen olen käynyt kaikki kaupan alan oppisopimuskoulutukset. Se on aika hyvä malli oppia tätä alaa.”

Ajatus lähteä kauppiaaksi syntyi aikanaan yhdessä keskustellen silloisen esimiehen kanssa. Tielle kuului yrittäjäopintoja ja Keskon kauppiaskoulutus. Ensimmäinen vetovastuu oli pienessä K-kaupassa Porvoossa vuonna 2007.

Loviisassa Kindstedtit käyttivät vuosia päästäkseen pala palalta tilanteeseen, jossa kaikki halukkaat työntekijät pääsivät kokoaikaisiksi. Nyt Porvoossa edellinen kauppias oli jo tehnyt saman. Mutta mitä kauppias siitä hyötyy?

”Uskon, että se sitouttaa henkilökuntaa niin paljon paremmin, että takaisin tulee paljon enemmän kuin mitä ehkä maksan palkkoina enemmän”, Marko Kindstedt tiivistää.

”Työntekijän ei tarvitse tehdä kahta duunia”, hän lisää. ”Ja kun sitouttaa, niin vaihtuvuus vähenee. Meidän ei tarvitse käyttää henkisiä ja taloudellisia voimavaroja jatkuvaan uusien ihmisten kouluttamiseen. Sitoutunut työntekijä on tuottavampi, usein kiinnostuneempi kehittämään työtään ja osaa talon tavat.”

Kindstedtin mielestä esimerkiksi vuorolistoja ei sitten enää ole kovin vaikeata rakentaa, kun molemmilla osapuolilla on tahto päästä kokoaikatyöhön. Työntekijöiltä se vaatii halua tehdä monenlaisia työtehtäviä ehkä joskus epämieluisinakin aikoina.

Kindstedt lisää, ettei kaikkien halukkaiden kokoaikaistaminen välttämättä onnistu esimerkiksi kaupungin laidan automarketissa, jossa kaupankäynti keskittyy vahvasti iltoihin ja viikonloppuun. Mutta kuten tämän aamupäivän vilkkaus todistaa, keskellä kaupunkia palvelevassa kaupassa asiakasvirta on tasaisempaa, ja se helpottaa tavoitteen toteuttamista.

Mitä muuta Kindstedt tavoittelee esimiehenä?

”Että kaikilla olisi hyvä fiilis ja mukavaa tulla töihin. Tietysti myös, että firma menestyy, mutta että kaikilla on sen jälkeenkin kivaa.”

Tämä tapahtuu hänen mukaansa sitä kautta, että kaikki arvostavat toisiaan ja toistensa töitä.

"Annan ihmisten tehdä, neuvon ja yritän olla rakentava.”

Uudessa työpaikassa – yhdessä Suomen pienimmistä Citymarketeista – hän haluaa panostaa muun muassa tuoretuotteisiin, kuten kalaan, ja lähituotteisiin, ja tätä ajatusta viedään nyt henkilökunnalle. Koulutuksiakin tarjotaan.

Kindstedt itse on kouluttanut myös uusia kauppiaita Keskon kauppiaskoulutuksen harjoitteluissa. Ne kestävät yleensä ainakin vuoden per harjoittelija.

”Pitää oppia päivän rutiinit, viikon rutiinit, kuukauden rutiinit ja koko vuoden rutiinit.”

Hän yrittää korostaa kauppiaiksi pyrkiville ainakin työn pitkäjänteisyyttä ja monipuolisten suunnitelmien tarvetta.

”Olen ehkä vähän valmentajatyyppi. Annan ihmisten tehdä, neuvon ja yritän olla rakentava.”

Kindstedt nousee harmaan työpöytänsä takaa ja vaihtaa muutaman sanan uusista hyllyjärjestelyistä ovelle saapuneen Riitta Erosen kanssa. He vitsailevat, ja sitten kauppias jatkaa matkaa alakertaan kaupan puolelle ja kertoo suunnitelmiaan tilojen kehittämisestä.

Illalla töiden jälkeen on luvassa lasten harrastuksia. Seuraavalle päivälle Kindstedt on ottanut harvinaisen arkivapaapäivän: hän vie tyttärensä Saarijärvelle kilpailemaan yleisurheilun nuorten Suomenmestaruuksista.

Työntekijät Marko 
Kindstedtistä:

”Vaikuttaa, että 
hän tulee kaikkien kanssa toimeen, 
mutta on jämptin 
ja pätevän oloinen. 
Hän myös tekee hommia työntekijöiden kanssa, eikä 'jossain ylhäällä'.”
Annmari Kinnunen

”Hän saa paljon aikaiseksi ja hänellä on selkeät suunnitelmat. Odotan ihan innolla tulevaa.”
Sara Lundberg

”Nyt aletaan 
hommiin, sellainen fiilis minulle on 
tullut. Siinä on 
kuitenkin selkeyttä, 
ja hän vaikuttaa 
rehdiltä ja 
helposti lähes
tyttävältä.”
Pedro Kumpu

”Hän on innokas, paljon työtä 
tekevä, kaikessa 
mukana.”
Riikka Stolt

 

 

Teksti: Tuomas Lehto

 

Uusimmat

Suosituimmat