Uutinen - 20.01.2020 klo 10.00
Työehtosopimusneuvottelut

Kaupan ja kiinteistöpalvelujen neuvottelut tiivistyvät – muitakin sopimuksia päättyy kuun lopussa

Isoista toimialoista neuvotteluvuorossa tällä viikolla ovat kaupan ala ja kiinteistöpalveluala. Kuva: Gettyimages

Isoista toimialoista neuvotteluvuorossa tällä viikolla ovat kaupan ala ja kiinteistöpalveluala. Kuva: Gettyimages

Nyt alkanut viikko 4 on vilkasta neuvottelujen aikaa kaupassa ja kiinteistöpalveluissa. Myös yrityskohtaisia sopimuksia sorvataan ahkerasti.

PAM neuvottelee alkaneella viikolla seitsemän toimialansa työ- ja palkkaehdoista kolmen eri työnantajaliiton kanssa. Neuvottelujen tiivistymistä enteilee paitsi täyttynyt neuvottelukalenteri myös se, että  näiden toimialojen  sopimuskaudet päättyvät yhtä lukuunottamatta jo tammikuun lopussa.

Kaupan alalla jatketaan varsinaisia työehtosopimusneuvotteluja ensin keskiviikkona 22.1. ja seuraavan kerran perjantaina 24. 1.  Alalla on viime viikolla perustettu työryhmiä puimaan muun muassa luottamusmiehen asemaa ja paikallista sopimista. Kiinteistöpalveluala neuvottelee tiistaina 21. 1. kolmatta kertaa tällä liittokierroksella ja jatkoa seuraa suunnitelman mukaan viikon loppupuolella torstaina 23.1.

Golf-ala starttaa neuvottelunsa maanantaina 20.1. Helmikuun lopussa päättyvän asiakaspalvelu- ja telemarkkinointialan sopimuksen neuvotteluja jatketaan perjantaina.

Viikkoon ajoittuu myös yrityskohtaisten sopimusten työstämistä. Veikkauksen sopimusta puidaan tiistaina, Alkon työntekijöiden torstaina ja Suomen Kansallisoopperan teknisten sopimusta perjantaina.

Viikolla kokoontuu myös kolme sopimusalatoimikuntaa, joissa luottamusmiehet ja aktiivit puntaroivat neuvotteluvaihetta ja alansa näkymiä. Elokuvateatterialan sopimusalatoimikunta kokoustaa maanantaina, kiinteistöpalvelualan tiistaina ja kaupan sopimusalatoimikunta torstaina.

Kullakin alalla on omat erityiskysymyksensä, mutta yhteisenä nimittäjänä on halu päästä neuvotteluteitse eroon kiky-tunneista eli palkattomista 24 tunnista vuodessa. Työpaikoilla työehtosopimusneuvotteluja voidaan tässä vaiheessa tukea esimerkiksi allekirjoittamalla vetoomus kiky-tunneista irti pääsemiseksi.  Vetoomus löytyy täältä.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat