Artikkeli - 25.03.2020 klo 12.00
Työelämä

Katja Kohvakka kannustaa pamilaisia työelämän ilmastotekoihin

Katja Kohvakan työpaikalla muovi päätyy isoon pussiin. Kuva: Paula Myöhänen

Katja Kohvakan työpaikalla muovi päätyy isoon pussiin. Kuva: Paula Myöhänen

”Jonninjoutavan kertakäyttökrääsän voi vaihtaa kestäviin tuotteisiin”, myyjä Katja Kohvakka vinkkaa. Asioiden puheeksi ottaminen on jo ilmastoteko.

”Uusi myymäläpäällikkö ja me työntekijät otimme yhdessä puheeksi muovin kierrättämisen. Että miksikäs mekin emme voisi erotella kirkasmuoveja sekajätteestä, kun muissakin kaupoissa niin jo pitkälti tehdään”, sanoo myyjä Katja Kohvakka.

Kaikki näkivät, että muovia kertyy paljon. Pakkaukset, rullakot ja juomalavat on kelmutettu. Yhteinen pohdinta johti muutokseen. Tammikuussa Mikkelissä sijaitsevaan Laajalammen Saleen saatiin lajittelupussit kirkasmuovin keräämistä varten.   

Työmatka, ruokailu ja työ

Kohvakka on #ilmastotekoNYT-kampanjan aktiivi Mikkelissä. Hän kokoaa alueellaan ihmisiä SAK:n kampanjan taakse. 

"Korona jätti muut asiat  taka-alalle, mutta eivät ilmastoasiat ole mihinkään poistuneet!" Kohvakka sanoo.

Hygieniaan kiinnitetään enemmän huomiota koronaepidemian vuoksi. Salessä riittää siivoamista ja hyllyttämistä.

"Työmäärä on ollut ihan älytön. Ihmiset ostivat viikossa hyllyt tyhjiksi ja ne pitää täyttää uudestaan", Kohvakka kertoo.

Kohvakka toivoo, että ihmiset olisivat näissäkin oloissa valmiit tuomaan julki tekoja ilmaston hyväksi.  Mikä on #ilmastotekoNYT-kampanja?

”Ydin on, että työntekijät kertoisivat omat työelämän ilmastotekonsa, liittyivät ne sitten työmatkaan, ruokailuun työpäivän aikana tai itse työhön”, Kohvakka kertoo.

Ne on tarkoitus koota sosiaaliseen mediaan 1. huhtikuuta ajatuksella, että ideoitakin voi kierrättää jos voi muoviakin.

Katja Kohvakka oli koulutuksessa, jossa mietittiin vaikuttamisen aihetta. Hänkin äänesti ilmastotekojen puolesta. Kuva: Paula Myöhänen

 

Vegepäivä, työmatkakävely ja tuotevalikoima

Naiset ovat enemmän huolissaan ilmastonmuutoksesta kuin miehet, kertoo SAK:n jäsentutkimus viime vuodelta. Kohvakka uskoo, että murehtimisen sijasta työpaikoilla voidaan tehdä jotain.

”Otetaan ne muovit erilleen pahvista. Valitaan vegepäivä viikossa. Tai lisätään työmatkoihin kävelyä”, Kohvakka kertoo esimerkkejä.

Kun asioiden puheeksi ottaminenkin on työelämän ilmastoteko, niin myyjät voisivat hänen mielestään vaatia kauppaan kestävämpiä materiaaleja ja järkevää tuotevalikoimaa.

”Jonninjoutavan kertakäyttökrääsän voi vaihtaa kestäviin tuotteisiin.”

Ehkäpä heidän työpaikallaan seuraava keskustelu koskee muovin tuntuvaa vähentämistä.

 

#ilmastotekoNYT

1. huhtikuuta 2020 on tekojen päivä. Kerro muille, mikä on sinun työelämään liittyvä tekosi ilmaston hyväksi. Jaa omat tekosi Facebookiin, Instagramiin tai muuhun sosiaaliseen mediaan omalla hastagilla.

 

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat