Artikkeli - 14.09.2017 klo 11.20
Työehtosopimusneuvottelut

Kalle Kyröhonka voi säikähtää klovneja vapaa-ajallaan, mutta työelämässä tekohymyt vain kyllästyttävät

Kalle Kyröhonkaa ei työehtosopimusneuvottelujen alla suorastaan naurata, mutta hän on silti vireessä. Kuva: Susanna Kekkonen

Kalle Kyröhonkaa ei työehtosopimusneuvottelujen alla suorastaan naurata, mutta hän on silti vireessä. Kuva: Susanna Kekkonen

Securitaksen pääluottamusmies ja turvallisuusalan sopimusalatoimikunnan jäsen valmistautuu tulevaan työehtosopimuskierrokseen perhokalastamalla, pelästyttelemällä itseään ja patikoimalla. Hän tietää, että ajat ovat muuttuneet, eivätkä vain parempaan suuntaan.

Me-henki. Se on kateissa yritysmaailmassa, työmarkkinoiden neuvotteluissa ja työpaikoilla, erityisesti palvelualoilla. Työnantajan puolelta yhteistoiminta on näennäistä. Tulee mieleen klovni, jonka hymyilevän maskin alla on kiukkuinen naama. Syksyn tes-neuvotteluissa katsotaan, mistä ammattiliitot on tehty. Ainahan se työtaistelunkin mahdollisuus mielessä on, mutta jotenkin se tuntuu vuosi vuodelta kaukaisemmalta. Meillä sopimusalatoimikunnassa on silti hyvä vire päällä, ja onhan Suomen hallitus suorastaan parantanut järjestöllistä ilmapiiriä ja tehnyt meille peeärrää.

Zombiet. Kävin Linnanmäen Iik!Week -kauhutapahtumassa vähän pelästyttelemässä itseäni, ja se teki hyvää. Istuin pellejunassa, jossa turvakaari pakotti pysymään paikoillaan, vaikka pimeässä lymyilevä klovni oli oikeasti sillä hetkellä pelottava. Hymyilyttää vieläkin.

Motivaatio. Meillä töissä siitä tai sen puutteesta puhutaan paljon. Vanhemmat työntekijät sanovat, että ennen oli huono omatunto, jos oli pari päivää vuodessa sairauslomalla. Enää ei tunnu missään. Työntekijöiden on nykyään vaikeaa kiinnostua asioista ja sitoutua työhönsä, kun ei työnantajakaan sitoudu heihin.

Tarkkuus. Tästä puhun usein työkavereille. On osattava vaatia se, mikä meille työehtosopimuksen mukaan kuuluu. Kun tessin prosenttikorotukset ovat aika olemattomia, on pidettävä huoli siitä, että palkan mukana tulevat maksetuiksi ne tessin teksteissä sovitut erilaiset palkanlisät. Ne eivät välttämättä ilmesty tilille automaattisesti.

Tasapaino. Tällä hetkellä vapaa-aika ja perhe antavat eniten voimaa. Työn vastapainoksi kaipaan ulkoilua ja urheilua, vaikka perhokalastusta ja patikointia yhdessä kihlatun ja Retun, eli meidän parsonrusselinterrierrin kanssa.

 

 

Teksti: Sini Saaritsa

 

Uusimmat

Suosituimmat