Artikkeli - 31.05.2019 klo 11.02
Nuoret

Jutta valmistuu haaveammattiinsa

Pamilainen Jutta Vihonen on yksi tämän kevään valmistuvista opiskelijoista. Hän jo suunnittelee jatko-opintoja.

Pamilainen Jutta Vihonen on yksi tämän kevään valmistuvista opiskelijoista. Hän jo suunnittelee jatko-opintoja.

Hyvien ravintolakokemusten tarjoaminen asiakkaille motivoi tarjoilijan ammattiin valmistuvaa Jutta Vihosta. Hänen opintonsa tosin venyivät, koska myös vaikuttaminen kiinnostaa.

Vantaalainen Jutta Vihonen, 20, on yksi niistä noin 79 000 opiskelijasta, jotka saavat kesäkuun ensimmäisenä lauantaina ammatillisen tutkinnon päättötodistuksen. Vihonen valmistuu Savon ammattiopistosta haaveammattiinsa tarjoilijaksi.

”Tiesin jo yläkoulun seitsemännellä luokalla, että minusta tulee isona tarjoilija. Jo sitä ennen olin aina ravintolassa syömässä ollessani seurannut silmä tarkkana tarjoilijoiden työskentelyä”, Vihonen kertoo.

Yläkouluikäistä Juttaa kiinnosti ravintola-alassa asiakaspalvelu ja hyvän ruuan parissa työskentely. Ammatillisten opintojen mittaan vain varmistui, että tarjoilijan työ on se oikea tie.

Vihosen opinnot venyivät kolmesta vuodesta neljään, sillä nuori nainen on ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen. Hän on muun muassa Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKI ry:n varapuheenjohtaja ja PAMin nuorisovaliokunnan jäsen.

”Vaikuttaminen kiinnostaa, ja ammattiliittourani jatkuu ihan varmasti valmistumisen jälkeenkin. Jo nyt minulle on tiedossa työsuojeluasiamiehen pesti Vantaan Flamingon Amarillo-ravintolassa, josta sain vakituisen työpaikan”, Vihonen kertoo.

Nuori nainen kuvailee loppusuoralla olevia tarjoilijan opintojaan käytännönläheisiksi, mutta sopivan teoreettisiksi. Hän kertoo oppineensa ruuasta, viineistä ja niiden yhdistämisestä hirmuisen paljon. Myös kielitaito on opintojen mittaan karttunut.

”Joskus vielä aion tituleerata itseäni ravintolapäälliköksi.”

Muutaman vuoden takaista uudistusta, jossa ammatillisten tutkintojen lopputyöt korvattiin ammattiosaamisen näytöillä, Vihonen pitää hyvänä. Nyt näyttöjä on pitkin opintoja. Niissä opiskelija pääsee osoittamaan osaamistaan työnteon lomassa.

”Ainakin itse saan osaamiseni ja taitoni näytettyä paremmin työtä tekemällä kuin paperille kirjoittamalla.”

Viimeisen näyttönsä Vihonen suoritti toukokuun alussa työpaikallaan. Juomien tarjoilu ja myynti sujui kiitettävästi, vaikka näyttöpäivä jännittikin. Asiakkaat saivat juomansa juuri oikean lämpöisinä ja oikeanlaisissa laseissa. Vihonen osasi myös suositella ruoka-annoksille parhaiten sopivat juomat.

Valmistumistaan Vihonen juhlii todennäköisesti työn merkeissä. Varsinaiset juhlat hän aikoo järjestää vasta juhannuksen jälkeen sukulaisille ja ystäville kotipuolessaan Varkaudessa.

Tulevaisuudessa Vihonen aikoo vielä jatkaa opintojaan. Hän suunnittelee myynnin ja johtamisen erikoisammattitutkinnon suorittamista.

”Joskus vielä aion tituleerata itseäni ravintolapäälliköksi”, hän naurahtaa.

 

 

Teksti: Anu Vallinkoski

 

Uusimmat

Suosituimmat