Tiedote - 19.10.2013 klo 17.00

Julkunen: Työllisyys- ja kasvusopimuksen synnyttävä ilman jälkilypsyä

Työllisyys- ja kasvusopimukselle tulee PAMin 2. varapuheenjohtajan Kaarlo Julkusen mielestä hyvä kattavuus, jos viimeinen viikko käytetään tehokkaasti neuvotteluihin.

Työllisyys- ja kasvusopimukselle tulee PAMin 2. varapuheenjohtajan Kaarlo Julkusen mielestä hyvä kattavuus, jos viimeinen viikko käytetään tehokkaasti neuvotteluihin.

- Aikaa on ollut riittävästi työllisyys- ja kasvusopimuksen alakohtaisille neuvotteluille. Työmarkkinajärjestöt ovat tunaroineet pahasti, jos sopimusta ei saada kattavaksi määräaikaan mennessä, toteaa Julkunen.

Kuusi viikkoa meni Julkusen mielestä lähinnä pullakahvien merkeissä. Hänen mukaansa useiden alojen todelliset neuvottelut ovat käynnistyneet vasta nyt.

- Pidän sopimattomana ja itsekkäänä, jos jokin ala tietoisesti vedättää neuvotteluja yli sovitun takarajan, eli ensi viikon perjantain. Nyt ei ole oikeutettua ottaa julkisuuden kautta
irtopisteitä jälkilypsyllä, korostaa Julkunen.

- Tuskin yksikään työmarkkinajohtaja haluaa mustata mainettaan sillä, että on ollut saamaton neuvottelemaan sopimusta sovitussa kahdeksassa viikossa.

Julkunen uskoo, että tämä neuvottelukierros opettaa ammattiliittoja viemään toimintaansa lähemmäksi jäsenistöä, eli työpaikoille.

- Olemme puhuneet vuosikausia jatkuvan neuvottelun mallista, mutta  todellisuudessa ratkaisut syntyvät parhaiten silloin, kun työpaikoilta heijastuu painetta neuvottelupöytiin. Jäsenistö on kyllästynyt työryhmiin, joiden todelliset tulokset jäävät yleensä vähäisiksi, toteaa Julkunen.

Työllisyys- ja kasvusopimuksen toteutumiseen Julkunen uskoo vahvasti. Hän näkee, että vastuulliset neuvottelijat tekevät kaikkensa ratkaisuun pääsemiseksi.

- Ratkaisun syntyminen edellyttää, että neuvottelupöydistä putsataan turhat erimielisyydet ja kiistat ja keskitytään vain työllisyys- ja kasvusopimuksen asioihin, sanoo Julkunen.

Julkunen puhui PAMin Rauman liikealan osaston satavuotisjuhlassa lauantaina 19. lokakuuta.

 

 

Teksti: Annemari Anttila

 

Uusimmat

Suosituimmat