Artikkeli - 10.11.2018 klo 14.00
Perhe-elämä

Juha Kivistö haluaa olla läsnä poikiensa arjessa

Juha Kivistö toivoo, että hänen pojistaan kasvaa tulevaisuudessa reiluja ja rehellisiä aikuisia, joilla on terve itsetunto.

Juha Kivistö toivoo, että hänen pojistaan kasvaa tulevaisuudessa reiluja ja rehellisiä aikuisia, joilla on terve itsetunto.

9- ja 7-vuotiaiden poikien isä kertoo, että työnantaja jopa korosti isyysvapaiden tärkeyttä.

Nykyään osittain töistä vapautettuna työsuojeluvaltuutettuna toimiva Juha Kivistö kertoo, että iltaisin hän laittaa työpuhelimen pois ja keskittyy perheeseensä.
”Olen sanonut, että kuuden jälkeen minua harvoin saa kiinni. Olemme töissä sopineet, että WhatsApp-ryhmämme ei ole virallinen kanava eikä sitä tarvitse välttämättä seurata iltaisin.”

Keravalainen Kivistö kertoo, että hänelle elämässä tärkeää on oppia tuntemaan omat poikansa ja että pojat myös tietävät, millainen persoona hän on.
”Käytin molempien lapsien kohdalla silloisen niin sanotun isäkuukauden, koska halusin, että lapseni kokevat minut läheiseksi aikuiseksi. Luin jostakin, että se, kenet vauva tuntee läheiseksi, alkaa jo hyvin pienestä.”

Työnantaja suhtautui poissaoloon neutraalisti ja jopa kannusti vapaisiin. Kivistö kyllä kertoo ymmärtävänsä sen, että pois jääminen voi isän kohdalla olla vaikeaa, lapsen tuloa maailmaan kun on vaikea ennustaa. Isät voivat aloittaa isyysvapaansa lapsen syntymän jälkeen, äitiysvapaalle jäädään 5–8 viikkoa ennen laskettua aikaa.

”Luulen, että minua helpottaa se, että olen töissä naisvaltaisella alalla. Olen ammatiltani hotellin vastaanottovirkailija. Työnantaja on tottunut siihen, että perheenlisäystä tulee ja ihmiset ovat poissa sen aikaa kuin ovat. ”

Kivistö kertoo, että hänen miespuoliset työkaverinsa suhtautuvat hekin suopeasti isyysvapaisiin. Hänen työkaverinsa sai puolisonsa kanssa juuri vauvan ja totesi isyysvapaakyselyihin ykskantaan, että totta kai hän jää vapaalle. Ajat ovat Kivistön mukaan tosiaan muuttuneet isän roolissa.”Oman isäni sukupolvelle riitti, että he toivat leivän pöytään. Myös puolisoni käy töissä, enkä voi olettaa, että hän hoitaa kaiken kotona. Työaikani ovat joustavammat kuin vaimollani ja sen takia minä esimerkiksi lähetän pojat kouluun aamuisin.”

Perhevapaiden Kivistö toivoo kehittyvän siihen suuntaan, että isille olisi oikeasti vaihtoehto jäädä töistä vanhempainvapaalle. Itsensä kohdalla hän miettii, että olisi kovasti halunnut olla pois töistä vielä silloinkin, kun pojat olivat jo vähän vanhempia.

Isänpäivää Kivistön perheessä vietetään aika perinteisin menoin. Puolison kanssa on sovittu, ettei lahjoja tarvitse vaihtaa, kun materiaa tässä maailmassa on tarpeeksi asti.
”Pojat voivat halutessaan antaa jotain pientä.”

 

 

Teksti: Lotta Jokinen

 

Uusimmat

Suosituimmat