Uutinen - 19.02.2015 klo 11.24

Joulusesonki oli hotelleille vaikea

Venäläismatkailijat vähenivät puolella joulukuussa, mutta kotimaisten ja muualta tulleiden yöpymiset paikkasivat tilannetta. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät koko vuonna lopulta vain 2,8 prosenttia.

Venäläismatkailijoita yöpyi joulukuussa Suomessa vain puolet edellisvuoden määrästä, mutta kotimaisten sekä länsi- ja eteläeurooppalaisten matkaajien määrä paikkasi tilannetta, Tilastokeskus kertoi torstaina. Britit nousivat sesongin suurimmaksi ulkomaalaisten ryhmäksi. Silti ulkomaisten matkailijoiden kokonaismäärä jäi 9,6 prosenttia miinukselle venäläisten vähenemisen vuoksi, ja kotimaanmatkaajat huomioituna hotelliyöpymiset vähenivät kaikkiaan 4 prosenttia. Erityisen vaikea tilanne oli Etelä-Karjalassa.

Hotellihuoneiden käyttöaste ja keskimääräinen hinta laskivat joulukuussa edellisvuodesta, mutta vain aavistuksen.

Koko vuoden 2014 tilanne oli kuitenkin hieman vähemmän synkkä kuin voisi kuvitella, ottaen huomioon Venäjän taloudellisen ja poliittisen tilanteen ja kohu-uutiset turismin romahtamisesta. Koko vuonna ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät vain 2,8 prosenttia, kun muualta tulevien turistien määrä lisääntyi venäläisten määrän vähetessä. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 2,1 prosenttia. Suomen majoitusliikkeissä yövyttiin kaikkiaan lähes 19,8 miljoonaa kertaa.

Alan työnantajaliiton Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa:n suhdannekyselyn mukaan alan yritykset eivät odota käännettä nousuun lähiaikoina.

 

 

Teksti: Tuomas Lehto

 

Uusimmat

Suosituimmat