Artikkeli - 21.12.2004 klo 15.28

Jouluna töissä

Bomban kylpylä-hotellissa joulu on vuoden kiireisintä aikaa. Työntekijöiden mukaan jouluna työskentelyssä on aivan oma tunnelmansa, mutta perhe-elämä siinä kärsii.

Monet hotellit ja ravintolat ovat jouluna kiinni, mutta Bomballe joulu ja tammikuun alku ovat vuoden ehdotonta huippusesonkia. Kaikki talon vakituiset työntekijät ovat töissä joinakin joulu pyhäpäivinä, eivät kuitenkaan kaikkina.

Aivan marraskuun lopussa lumi kimaltelee ja narskuu, mutta muuten Bomban pihalla on hiljaista. Monista valokuvista tuttu Bomban talo on vaikuttava näky. Hirsisen, kolmikerroksisen rakennuksen esikuvana on suurperhe Bombinien talo Suojärvellä entisessä Viipurin läänissä. Rakennus purettiin aikanaan, mutta karjalaisten ponnistuksen tuloksena samanlainen pystytettiin uudelleen 26 vuotta sitten Nurmekseen, Kuopiosta koilliseen.

Jouluaatto juhlallisin

Ravintolatyöntekijä Tapio Hautanen tietää 20 Bomballa vietetyn työvuoden kokemuksella, että vuoden tunnelmallisin päivä Bomballa on jouluaatto, jolloin ilmapiirissä on jotain todella arvokasta ja rauhallista.

Se ei silti poista sitä tosiasiaa, että hänkin perheellisenä ihmisenä viettäisi aattoillan mieluummin kotonaan kahden pienen lapsensa jouluiloa katsellen. Perhe kärsii isän joulutyöstä. Hautanen toivoo saavansa tänä vuonna aattona aamuvuoron, muuten joulun ajan työvuoroilla ei ole hänelle niin väliä.

"Jos aattona on illalla töitä, menen päivällä vähän haikeaksi. Olen perheen kanssa, käydään haudoilla, mutta alitajunnassa miettii jatkuvasti sitä töihin lähtöä. Että toiset juhlivat ja itse menen töihin", Tapio Hautanen sanoo.

"Mutta sitten kun pääsen tänne Bomballe, homma lähtee rullaamaan ja sitä pääsee itsekin joulutunnelmaan. Jouluillallisilla salin puolella luetaan jouluevankeliumia ja kuullaan jouluista soittoa ja laulua. Joulupukki jakaa lahjoja. Sitä osaa nauttia siitä, että toisilla on iloa."

Aattona Bomban vieraat voivat osallistua kuusenhakuretkeen ja paistaa piparkakkuja ja karjalanpiirakoita. Päivän ehdoton huipennus on juhlaillallinen, jonka jälkeen asiakkaat lähtevät omiin huoneisiinsa ja työntekijät pääsevät yleensä puolen yön aikaan kotiin.

"Joulupäivänä juhlallisin tunnelma on jo karissut pois. Illalla Bombassa jo tanssitaan, Hautanen sanoo.

Metsästäminen ja kalastaminen sekä vakituinen työpaikka ovat pitäneet Tapio Hautasen tiukasti kotiseuduillaan Nurmeksessa. Työpaikka Bomballa tuntuu aikaisempaa turvatummalta nyt, kun hotelli siirtyi keväällä Jukolan osuuskaupan omistukseen.

"Nyt on sellainen taho takana, että täällä on mukava olla töissä. Keittiö uusitaan ensi keväänä ja huoneita remontoidaan koko ajan", Hautanen kertoo.

Jouluruokia lokakuun lopusta

Keittiön puolella kokki Aija Tirkkonen sivelee parhaillaan luumuhilloa ja rahkaa kakkupohjan päälle. Teossa on luumutorttuja tulevan viikonlopun pikkujouluja varten. Hän on vuorossa yksinään, mutta joulun pyhinä täällä on kolme henkeä töissä.

Aija Tirkkonen jos kuka tietää, että joulu ei rajoitu Bomballa vain joulun pyhäpäiviin. Jouluruokia on tehty lokakuun lopusta eli pikkujoulukauden alkamisesta asti. Bomballa on joulu myös loppiaisena, jolloin talo täyttyy silloin omaa jouluaan viettävistä venäläisistä. Englantilaisten joulu on puolestaan joulunalusviikolla.

Siinä jo ehtii haistella jouluruokia ihan riittämiin.

"Kyllä täytyy sanoa, että kun joulu tulee, niin sitä on kinkulle, rosollille ja laatikoille täynnä. Heti aaton jälkeen katselee jo muuta ruokaa", Aija Tirkkonen sanoo.

Bomba ylläpitää karjalalaista perinnettä, mikä näkyy muun muassa siten, että jouluruokiin kuuluvat myös karjalanpaisti ja karjalanpiirakat. Seisova pöytä katetaan kahteen kerrokseen. Jo joulupäivänä vieraille tarjotaan muitakin kuin jouluruokia.

Aija Tirkkosella on yksivuotias lapsi, joka viettää tänä jouluna aattoillan isän kanssa mummolassa.

"Jouluna työskentelemiseen on tässä vuosien mittaan tottunut. Tunnelmaa vähän häiritsee, kun oman perheen keskeltä joutuu lähtemään töihin, mutta tulee se joulu täälläkin."

Asiakkaat tuovat joulumielen

Pienen kävelymatkan päässä kylpylässä sijaitsee hotellin vastaanotto. Vastaanottovirkailija Helena Karjalainen ottaa vastaan yöpyjiä, mutta hoitaa kaikenlaista muutakin aamiaistarjoilusta aina allasbaarin myyntiin asti.

"Välillä tuntuu, että allasbaarin kello soi samaan aikaan kuin vastaanoton puhelin", Helena Karjalainen nauraa.

Suomalaiset jouluvieraat tulevat yleensä aattona tai aaton aattona ja viettävät Bomballa kolme päivää. Helena Karjalaista ei haittaa jouluna työskentely – päinvastoin. Bomballa on aivan oma tunnelmansa jouluna, ja sen hän laittaa nimenomaan asiakkaiden tiliin.

"Joulu on mielestäni on yksi parhaista juhlapyhistä olla töissä, sillä asiakkailla on silloin ihmeellinen joulumieli. He ovat rauhallisia, tuovat suklaata eivätkä häsellä, kuten joinakin muina juhlapyhinä. Jouluna on helppo olla töissä", Karjalainen sanoo.

Uutena vuotena Bomba täyttyy venäläisistä ja silloin talossa on vilskettä ja showmenoa.

"Venäläisillä on ihan oma tunnelmansa. Vauhtia pitää olla ja säpinää. Silloin taksikin voisi koko ajan seistä tuossa kylpylän ulkopuolella."

Helena Karjalainen on ollut kolmentoista Bomballa työskennellyn vuoden aikana valtaosan jouluaatoista töissä. Kun lapset olivat pieniä, hän teki aattoina aamuvuoroja, mutta nykyään hän on mielellään töissä aattoiltana. Tänä vuonna aatolle osuu aamuvuoro.

Bomban uuden hotellinjohtajan Tuula Lohtanderin mukaan ekstroja pyritään käyttämään joulun aikana, mutta siltikin talon 19 vakituista työntekijää ovat aina jonkun pyhäpäivistä töissä.

"Matkailupalvelualan valinneet tietävät, että tällä alalla ollaan töissä silloin kun muut ovat vapaalla. Totta kai perheelliset haluavat viettää joulua perheittensä kanssa, mutta ei voida ajatella, että lapsettomat olisivat aina töissä jouluna. Se ei olisi reilua, sillä jokaisella on kuitenkin perhe, vaikkei siihen lapsia kuuluisikaan."

Juttu on julkaistu Pam-lehdessä 20/2004 ja julkaistiin uudelleen verkossa jouluna 2014.

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat