Artikkeli - 23.12.2016 klo 09.30

Johtoryhmä: Niina Koivuniemi

Älkää hyvät ihmiset suostuko mihin tahansa #kikyn nimissä! Kikyssä EI sovittu yhtäkään palkan alennusta eikä lisien leikkausta.

Tulivatko ne pakkolait nyt sitten 2017 vuoden alusta voimaan?

PAMin työsuhdeneuvontalinjalla on kyselty omituisia asioita. Suomen hallitus on onnistunut pakkolakiuhkailuillaan sekoittamaan sekä työnantajien että työntekijöiden päät.

Toimitsijat ovat kertoneet jäsenten kyselleen esimerkiksi sairausajan palkoista näin: Milloin astuu voimaan yhden päivän sairausajan karenssi? Oliko se nyt niin, että 80 prosenttia sairausajan palkasta piti maksaa itse? Entä arkipyhät, nekö katosivat kokonaan? Mitkä lisät nyt poistuivat, sunnuntailisäkö vain?

Työnantajatkin olivat PAMin ja työnantajaliittojen yhteisissä kiky-koulutuksissa kysyneet esimerkiksi vuosilomalaista näin: Muuttuiko laki niin, ettei nyt sitten enää 1.4.2017 lähtien vuosilomaa kerry lainkaan?

Tätäkö maamme hallitus halusi?

Suomen talous täytyy saada nousuun ja työttömyyden kasvu pitää pysäyttää. Sen ymmärrämme kaikki. Mitään muita heikennyksiä kuin kiky ei ole sovittu. Kikyssä EI sovittu yhtäkään palkan alennusta eikä lisien leikkausta.

Pakkolait saimme torjuttua. Saavutus sinänsä. Laiha lohtu sille, ettei vuonna 2017 tule lainkaan palkankorotusta, ainakaan kaikille.

Älkää missään tapauksessa suostuko sopimaan mitään paikallisesti, jos epäröitte, ja vaikkette epäröisikään, tarkistakaa. Selvittäkää kaikki työnantajien tekemät heikennysesitykset luottamusmieheltä tai PAMista. Peruspalkan korotukseen voitte suostua, ei muuhun. Vuosilomia EI LEIKATA!

Tähän loppuun kehun työnantajaa. Eräs työnantaja kertoi minulle näin: Työntekijäni tessin mukainen palkka on nyt 9,70. Nostan sen 10 euroon, koska vasemmistoliitto näin haluaa. JESH! Mahtava juttu, vaikka en minimipalkkaesitystä lainsäätäjille säädettäväksi kannatakaan. Palkan määrittely kuuluu työntekijöille ja työnantajille sekä heidän edustamilleen järjestöille, ei arkadianmäkiläisille.

Tessin alin ei ole minimi. Kaikki työnantajat, jotka haluavat nostaa työntekijöidensä palkkaa: ottakaa minuun yhteyttä. Teen mustan listan sijasta joulunpunaisen listan!

 

 

Teksti: Niina Koivuniemi, PAMin järjestöjohtaja

 

Uusimmat

Suosituimmat