Artikkeli - 21.04.2017 klo 08.00

Johtoryhmä: Jyrki Konola

Verotuksen kiristys löisi pamilaisiin monin tavoin. Nyt pitää vaalia orastavaa #talouskasvua. #verotus

Talousennusteista ja niiden pikkuriikkisistäkin muutoksista raportoidaan tiedotusvälineissä nopeasti ja tarkasti. Luvut ja niiden vaihdokset ovat tärkeitä talousasioiden kanssa päivittäin työskenteleville, mutta niillä on vaikutusta myös tavallisen palkansaajan kannalta.

Suomessa talouden rattaat pyörivät tällä hetkellä pitkälti kotimaisen kysynnän varassa. Ilman kotimarkkinoiden kasvua olisivat esimerkiksi työttömyysluvut huomattavasti nykyistä rumempia. Politiikkojen huomio on kuitenkin pitkälti valtion velassa ja viennissä eli siinä kuinka hyvin maassamme tuotetut palvelut ja tavara menevät kaupaksi ulkomaille. Viennin kääntyminen kunnolliseen ja kestävään kasvuun voi kestää. Kun odotamme sitä, emme saa heikentää kotimarkkinoita.

Sipilän hallituksen puolivälitarkastelussa voi olla houkutus kiristää verotusta. Se heikentäisi kotimarkkinoita ja työllisyyttä. Toki se voisi tuoda hetkellisesti lisää verotuloja valtion kirstuun, mutta se murtaisi hauraan talouskasvun. Verotuksen kiristys söisi ihmisten mahdollisuuksia kuluttaa ja se iskisi pamilaisiin monin tavoin: töitä olisi vähemmän tarjolla eli työllisyys heikkenisi, palkankorotusvara pienenisi ja mahdollisen palkankorotuksen hyöty hupenisi veroihin.

Poliitikkojen täytyy nyt malttaa vaalia talouskasvua: ei leikkauksia, ei veronkorotuksia. Talouskasvu on mahdollista: esimerkiksi Ruotsissa talous on kääntynyt jo aiemmin kasvuun. Siellä ennusluvut ovat aivan toisenlaisia kuin meillä Suomessa. Naapurimaassa talous kasvaa odotettua nopeammin (+2,6 %) ja työttömyys (6,6 %) vähenee. Julkisen talouden ylijäämä (0,3 %) on suurempi kuin osattiin aiemmin arvioida. Tällaisiin lukuihin meillä on yhä matkaa. Silti niihin yltäminen on mahdollista aikanaan myös Suomessa, mutta se vaatii kotimaisen kysynnän pysymistä plussalla nyt ja lähivuosina.

 

 

Teksti: Jyrki Konola, PAMin toiminnanjohtaja

 

Uusimmat

Suosituimmat