Artikkeli - 19.08.2016 klo 09.42

Johtoryhmä: Annika Rönni-Sällinen

Asiaosaaminen on osa #neuvottelutaitoa. Sitä tarvitaan, kun #työlainsäädännön uudistaminen alkaa.

Piipahdukseni keskusjärjestössä on takana ja uudet hommat PAMissa edessä. Näkökulman muutos on pistänyt uusiksi omia totuttuja ajattelumalleja ja rutiineja.

Työpaikoilla joskus ihmetellään, että mitä ihmettä siellä liitossa oikein touhutaan, kun niin moni asia on aina vain pielessä. Ja liitoissa välillä ihmetellään, mitä keskusjärjestössä tapahtuu. Sain todeta, miten paljon erilaisia asioita SAK:ssa pitää hallita ja kertoa tarkemmin, mitä liitoissa tehdään jäsenten etujen ajamiseksi. Arvostan yhä enemmän PAMissa ja pamilaisilla työpaikoilla tehtävää edunvalvontaa.

Neuvotteleminen on ihmisten välistä toimintaa ja samat opit pätevät, käydään neuvotteluja sitten työpaikalla tai Etelärannan kokoushuoneissa. Asioiden osaaminen, sinnikkyys ja vastapuolen tavoitteiden ymmärtäminen tuovat tulosta. Suurin ero on näkökulmassa ja neuvoteltavien asioiden sisällössä.

Työpaikalla voidaan yleensä keskittyä siihen, että neuvottelutulos kelpaa työntekijöille ja työnantajalle. Liittotasolla pitää huomioida jo paljon laajemmin vaikutukset koko sopimusalalle. Keskusjärjestötason neuvotteluissa pitää ottaa huomioon vaikutukset koko kansantalouteen. Hankaluus on siinä, että yksittäisen työntekijän konkreettinen etu voi olla ristiriidassa kansantalouden edun kanssa.

Viimeisestä reilusta vuodesta mieleeni jää valitettavasti maan hallituksen ennennäkemätön sekoilu ja osaamattomuus työmarkkina-asioissa. Hallitus on joutunut opettelemaan kantapään kautta, miten asioita ei ainakaan kannata hoitaa.

Toivottavasti työaikalain ja vuosilomalain muutoksia valmistellaan hallitummin ja työntekijöiden tarpeet paremmin huomioiden. Hallituksen kokoonpano ja eduskunnan voimasuhteet takaavat, työntekijöiden yhteistä edunvalvontaa tarvitaan jatkossakin. Tekemistä riittää niin työpaikoilla, liitoissa kuin keskusjärjestöissäkin.

Minä aloitan nyt innolla työni pamilaisessa työehtosopimustoiminnassa.

 

 

Teksti: Annika Rönni-Sällinen, PAMin sopimuspäällikkö

 

Uusimmat

Suosituimmat