Uutinen - 13.12.2016 klo 15.19

Joe & The Juice kieltäytyy alan työehtosopimuksesta Ruotsissa

Suomeenkin tullut Joe & The Juice -ketju kieltäytyy yhä liittymästä ravintola-alan työehtosopimukseen Ruotsissa.

Tanskalainen Joe & The Juice -mehubaari ja -kahvilaketju avasi marraskuussa ensimmäisen suomalaisen kahvilansa Helsingin Stockmannille. Vuonna 2002 aloittaneella ketjulla on nyt 189 kahvilaa eri puolilla maailmaa.

Yritys on - ilmeisen suunnitellusti - saanut paljon mediahuomiota machomaisella työpaikkakulttuurillaan, keskittymisellä miesten palkkaamiseen ja työntekijöidensä erikoisilla ulkonäkövaatimuksilla.

Tiedotusvälineiltä on kuitenkin jäänyt vähemmälle huomiolle se, että yhtiö ei ole suostunut allekirjoittamaan työehtosopimusta 26 ruotsalaisen kahvilansa osalta. Ruotsissa ei ole yleissitovaa työehtosopimusjärjestelmää kuten Suomessa.

Ruotsin hotelli- ja ravintolatyöntekijöitä edustava Hotell- och restaurangfacket HRF on jo toista vuotta pyrkinyt neuvottelemaan yhtiön kanssa sopimuksesta. Suurin kanto kaskessa on se, että yhtiön johto ei suostu maksamaan työntekijöilleen alan työehtosopimuksen mukaisia ilta- ja viikonloppulisiä.

Niiden sijasta yhtiö on halukas kustantamaan työntekijöilleen ilmaisen aterian, kertoo HRF:n sopimussihteeri Per Persson Arbetet-lehdelle.

Hänen arvionsa mukaan yhtiön palkat ovat Ruotsissa jo muutoinkin tunnilta 50 sentistä euroon alle työehtosopimuksen vähimmäispalkan 12,20 euroa tunnilta.

Yhtiö kertoi Arbetet-lehdelle syksyllä olevansa valmis neuvottelemaan työehtosopimuksesta ja "antaneensa liitolle sopimusehdotuksen, joka muistuttaa muissa maissa tekemiämme työehtosopimuksia", mutta neuvottelut eivät ole edenneet.

Joulukuussa HRF kertoi, yhtiön suostuvan siihen, että liiton edustajat saavat tammikuussa tavata työntekijöitä ja kertoa heille alan työehtosopimuksesta.

Per Persson pitää tätä hyvänä asiana. Hän tosin muistuttaa, että vaikka liitto voikin nyt yhtenä päivänä kertoa alan sopimuksesta, jää yhtiön johdolle 364 päivää vuodessa puhua heille.

Kun henkilökunta kuulee alan sopimuksesta, alkavat he asettaa vaatimuksia yhtiölle, Persson uskoo.

- Tietty voi olla yksilöitä, jotka vastustavat työehtosopimusta aatteellisista syistä, mutta en ole koskaan kuullut ryhmästä, joka on työehtosopimusta vastaan kunhan he käsittävät mitä se sisältää.

Tanskassa 3F-liitto solmi työehtosopimuksen mehuketjun kanssa vuoden 2014 alusta kahden vuoden neuvottelun jälkeen.

 

 

Teksti: Heikki Jokinen

 

Uusimmat

Suosituimmat