Uutinen - 26.09.2019 klo 08.56
Yhteiskunta

IUF:n pääsihteeri Sue Longley: Ympäristöohjelmien on taattava myös pysyvät, säälliset työpaikat

"Jotta voisimme ammattiliittoina ymmärtää, mihin toimiin yritykset ovat ryhtymässä, on meidän ymmärrettävä ilmastonmuutoksen ympäristövaikutukset ja neuvoteltava niiden puitteissa", sanoo IUF:n pääsihteeri Sue Longley. Kuva: Marie Sandberg-Chibani.

IUF-maailmanliiton johtaja Sue Longley kertoo kansainvälisen matkailu- ja hotellisektorin suurimmista ilmastonmuutokseen liittyvistä haasteista. Hänen mukaansa ympäristöajattelu ja säälliset työolot kulkevat käsi kädessä.

Ilmaston vaikutukset on tiedostettava. Hiilipäästöt ja niiden vaikutukset ilmastoon ovat merkittävä haaste monelle IUF:n piiriin kuuluvalle alalle (mm. ruokatuotanto, maatalous, hotelli- ja ravintola-ala). Huoli ilmastosta ei rajoitu siis pelkkään turismiin, vaan levittäytyy kaikille IUF:n edustamille sektoreille. Jotta voisimme ammattiliittoina ymmärtää, mihin toimiin yritykset ovat ryhtymässä, on meidän ymmärrettävä ilmastonmuutoksen ympäristövaikutukset ja neuvoteltava niiden puitteissa.

Kestävä turismi. Muuttuvalla ilmastolla on suoria vaikutuksia turismiin ja ihmisten työolosuhteisiin – esimerkiksi hirmumyrsky voi tuhota hotellin tai tulva turmella viljelmän. Bahama on hyvä esimerkki ilmastonmuutoksen suorasta vaikutuksesta: saarivaltion matkailuala on käytännössä tuhoutunut vuosikausiksi. Meidän täytyy käyttää vaikutusvaltaamme ja käydä todellista keskustelua siitä, mitä kestävä turismi voisi olla ja kuinka voimme pyrkiä siihen. IUF on myös valmistelemassa turismisivustoa, joka keskittyy ammattiliittojen oikeuksia kunnioittaviin hotelleihin.

Yritysvastuu. Tietoisuus ilmastonmuutoksesta lisääntyy, ja meille hotellialan työntekijöitä edustavana maailmanliittona tämä antaa myös mahdollisuuden painostaa yrityksiä ottamaan lupauksensa vakavasti. Yhä useampi hotelli kuuluu franchising-ketjuun, mikä on monimutkaistanut omistajien ja brändien välisiä suhteita. Brändien omistajien on pidettävä huolta siitä, että heidän hotelleistaan vastaavat ihmiset toimivat myös vastuullisesti. Tämä on ensiarvoisen tärkeää, yritysvastuun varmistamisen ohella.

Aitoja ympäristöohjelmia, ei viherpesua. Monet kumppaniliittomme ovat huolestuneet siitä, että vaikka yritykset väittävät sitoutuvansa ympäristöohjelmiin, ne samalla painostavat työntekijöitään. Esimerkiksi kerrossiivoojien työmäärät kasvavat samalla kun työolot muuttuvat yhä epävakaammiksi ja epäsäännöllisemmiksi. Meidän täytyy tarkastella ympäristöohjelmia huolellisesti, jotta voimme kyseenalaistaa niitä ja niiden mahdollisesti virheellisiä väitteitä. Ammattiliittoina voimme tarvittaessa esittää viherpesun sijaan oikeita ympäristöohjelmia, joilla on todellisia ympäristövaikutuksia. Ympäristöohjelmien kehittäminen tarkoittaa myös sitä, että työntekijöille taataan pitkäaikaiset ja säälliset työsuhteet. Esimerkiksi kun yritykset ulkoistavat siivouspalvelun vuokratyöfirmoille, ne saattavat rikkoa omissa ympäristöohjelmissaan julistamiaan periaatteita. Pohjimmiltaan kyse on siitä, että yrityksiä painostetaan ottamaan niiden omat työsuhdelinjaukset vakavasti.


IUF:n pääsihteeri Sue Longley vieraili PAMissa eilen. Longley on järjestön ensimmäinen naispääsihteeri.
IUF on lyhenne sanoista “The International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers’ Associations”. Järjestön päämaja sijaitsee Genevessä. IUF koostuu 421 ammattiliitosta ruokatuotanto-, maatalous- sekä hotelli- ja ravintola-alalla 127 eri maassa. Yhteensä jäsenliitot edustavat yli 10 miljoonaa työntekijää. Lisätietoja IUF:stä täältä.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat