Uutinen - 01.02.2018 klo 11.53
Työehtosopimusneuvottelut

ISS:n palvelukeskuksen työntekijöillä ulosmarssi – vastalause työantajien yritykselle heikentää alan työehtosopimusta

PAMin jäseniä on marssinut ulos ISS:n palvelukeskuksesta Helsingissä. Ulosmarssi vaikuttaa valtakunnallisesti huolto- ja palvelupyyntöjen käsittelyyn. Ulosmarssin taustalla ovat työnantajien merkittävät heikennysesitykset alan työehtosopimukseen.

ISS:n palvelukeskuksen pamilaiset työntekijät, joita oli työvuorossa 5, poistuivat työpisteiltään torstaina noin kello 11.30 Helsingissä. Työntekijöitä edustava luottamusmies Tea Määttänen kertoo, että työntekijöiden mitta täyttyi, kun he kuulivat työnantajien mittavista aikeista heikentää työehtosopimusta.

”Täällä on ollut ennestään kireät tunnelmat, koska olemme pettyneitä siihen, että tes-neuvottelut eivät ole edenneet. Haluaisimme, että neuvotteluja käytäisiin aikuismaisesti, ettei aina tarvitsisi tapella asioista”, Määttänen kuvailee.

Määttäsen mukaan hän ja hänen työtoverinsa toivoisivat alan ansiotason nousevan, eikä työnantajapuolen palkanalennusvaatimuksia voi mitenkään hyväksyä.

Määttänen kertoo, että työntekijät palaavat töihin tunnin ulosmarssin jälkeen. Ulosmarssi vaikuttaa ISS:n valtakunnallisen palvelukeskuksen toimintaan.

Keskuksessa otetaan vastaan kaikki huolto- ja palvelupyynnöt valtakunnallisesti. Määttänen arvioi, että jo tunnissa jonot asiakaspalveluun kasvavat niin merkittävästi, että työntekijöiden viestin pitäisi näkyä vahvana.

Palvelukeskuksessa tehdään kolmivuorotyötä, siis vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Siksi työaikalisät ovat merkittävä osa työntekijöiden tuloja.

”Jos lisiin kosketaan, niin se ei todellakaan tunnu hyvälle”, Määttänen tiivistää.

Palvelukeskuksen väki poistui työpisteeltään tunniksi.

PAM neuvottelee työehtosopimuksesta kiinteistöpalvelualalle. Työehtosopimuksen alaisissa töissä työskentelee Suomessa noin 70 000 palkansaajaa.

Työnantajaa neuvotteluissa edustava Kiinteistötyönantajat ry on esittänyt neuvotteluissa omat tavoitteensa (pdf), jotka toteutuessaan heikentäisivät merkittävästi työntekijöiden asemaa ja turvaa. Työnantaja esittää muun muassa sunnuntailisistä luopumista, työpäivän pidentämistä ja sitä, ettei ylitöistä makseta enää rahaa.

Koska Kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen voimassaoloaika päättyi eilen, eikä uutta sopimusta ole vielä solmittu, alkoi tänään sopimukseton tila. Sopimuksettoman tilan aikana ei ole työrauhavelvollisuutta. Vanhan työehtosopimuksen ehtoja noudatetaan kuitenkin alan työssä niin kauan kuin uusi sopimus on solmittu.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat