Artikkeli - 20.12.2018 klo 13.03
Työehdot

Houkuttelevatko digitaalisten alustojen tarjoamat keikkahommat? Nämä 5 asiaa kannattaa huomioida

Kuva: Lehtikuva

Kuva: Lehtikuva

Digitaalisten alustojen tai mobiilisovellusten kautta tehtävää alustatyötä tarjotaan tyypillisesti freelancer-sopimuksilla. Se tarkoittaa työntekijän kannalta sitä, että hänen täytyy useimmiten itse huolehtia sosiaaliturvastaan.

Alusta- ja jakamistalous kasvattaa yhä jalansijaansa Suomessa ja haastaa perinteisiä työn tekemisen ja teettämisen malleja. PAMin lakimies Suvi Vilches kokosi listan asioista, jotka alustatyössä kannattaa ottaa huomioon.

1. Itsensätyöllistäjän asemaa ei ole laissa tai kollektiivisin sopimuksin kattavasti säännelty tai muutoinkaan turvattu, kuten työntekijäasemassa olevilla.

2. Varmista, missä asemassa tarkalleen toimit freelancer-nimikkeellä. Freelancerina voi olla joko työsuhteessa tai yrittäjänä tai saada työkorvauksia.

3. Selvitä vakuutustarpeesi eläkkeen, työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden sekä työvälineidesi varalta. Lisäksi on tärkeää varmistaa mahdollisen vastuuvakuutuksen tarve. Sinun täytyy huolehtia näistä itse.

4. Itsensätyöllistäjän tulee myös huomioida, että esimerkiksi työttömyysturvan, sairauspäivärahan tai perhevapaiden saaminen on vaikeampaa ja kalliimpaa kuin palkansaajalla.

5. Jos haluat varmemman työsuhdeturvan, pyydä työn teettäjältä selvitys siitä, miksi tekemääsi työtä ei heidän mielestään voida teettää työsuhteessa.

Lue lisää aiheesta: Ruokalähetit viilettävät liikenteessä vailla turvaa"Sairastuin, enkä saanut enää työvuoroja." – Lähetit kertovat, mikä alustatyössä mättää 

  

Tietoa ja ohjeita jakamistaloudesta

Mitä pitää muistaa, jos haluaa vuokrata omaa asuntoa tai autoa satunnaisesti muiden käyttöön? Mitä tulee huomioida, kun haluaa tehdä keikkatyötä tai ostaa siivouspalveluja? Mitä veroja erilaisista jakamistaloudessa saaduista tuloista tulee maksaa?

Näihin ja muihin aiheeseen liittyviin kysymyksiin löydät vastauksen työ- ja elinkeinoministeriön jakamistalousinfo.fi -verkkosivustolta, joka kokoaa yhteen eri viranomaisten jakamistalouteen liittyviä ohjeita ja tietoa lakisääteisistä velvoitteista.

 

 

Teksti: Minna Raitapuro

 

Uusimmat

Suosituimmat