Uutinen - 24.07.2018 klo 15.30
Työelämä

Helteiden vuoksi pidetystä tauosta seurasi työpäivän pidentyminen

Lämpöolosuhteista ohjeistaminen ja mahdollisten haittojen ennaltaehkäisystä huolehtiminen on työnantajan vastuulla. Kuva: Xurzon/GettyImages

Lämpöolosuhteista ohjeistaminen ja mahdollisten haittojen ennaltaehkäisystä huolehtiminen on työnantajan vastuulla. Kuva: Xurzon/GettyImages

Työskentelylämpötilojen noususta johtuva elpymistauko on tulkittu palkattomaksi työajaksi ainakin yhdessä kaupanalan yrityksessä.

Hellesäiden jatkuessa PAMiin ollut tullut yhteydenottoja eri puolilta Suomea koskien kaupanalan yritystä, jossa työnantaja on vaatinut työntekijöitä korvaamaan työskentelylämpötilojen noususta johtuvan ylimääräisen tauon pidentämällä heidän työpäiväänsä pidettyä taukoa vastaavan ajan.

”Tässä on kyse työsuojelullisista tauoista, jonka vuoksi erikoinen on tulkinta, että työntekijät olisivat tässä ’maksumiehiä’ työskentelyolosuhteiden muutoksesta. Se ei ole reilua, en ole törmännyt vastaavaan menettelyyn aiemmin”, PAMin neuvontapäällikkö Juha Ojala kertoo.

Ojalan mukaan on keinotekoista väittää, että korkeasta työskentelylämpötilasta johtuva 10-15 minuutin mittainen tauko olisi verrattavissa palkattomiin ruokataukoihin, joiden aikana työntekijöillä on mahdollisuus ja oikeus kokonaan poistua työpaikastaan.

Käytännössä työvuorojen pidentäminen johtaa myös siihen, etteivät työntekijöiden työvuorot pääty työvuorolistan mukaisesti.

”Työvuoroluetteloahan saa muuttaa vain työstä johtuvan pakottavan syyn johdosta. Tässä tapauksessa ei kuitenkaan synny tarvetta työn teettämiselle työvuoron jälkeen, vaan itse asiassa teetetään palkatonta työtä nämä ylimääräiset ajat”, Ojala muistuttaa.

Työterveyslaitos ei ota suoraan kantaa kuumuudesta johtuvien taukojen palkallisuuteen tai palkattomuuteen, mutta listaa suosituksissaan ylimääräisten taukojen pitämisen yhtenä keskeisenä seikkana torjua kuumuuden haittoja fyysisessä työssä.

Onko sinun työpäivääsi pidennetty helletaukojen vuoksi?

Jos sinua on pyydetty pidentämään työpäivääsi korkeiden lämpötilojen aiheuttamien elpymisataukojen vuoksi, niin ota yhteyttä PAMin jäsenpalveluun.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat