Uutinen - 18.05.2017 klo 20.00

Euroja tiskiin, vaatii PAMin valtuusto

PAMin valtuuston edustajat Merja Lehto (vas.), Tiina Kuusisto ja Niina Ruutinen ovat valmiina vaikka työtaisteluun, jotta vuorotyötä tekeville ehdottoman tärkeät sunnuntailisät säilyvät. Kuva: Sini Saaritsa

PAMin valtuuston edustajat Merja Lehto (vas.), Tiina Kuusisto ja Niina Ruutinen ovat valmiina vaikka työtaisteluun, jotta vuorotyötä tekeville ehdottoman tärkeät sunnuntailisät säilyvät. Kuva: Sini Saaritsa

Valtuuston kevätkokous totesi euromääräiset palkankorotukset pamilaisille tärkeimmäksi asiaksi syksyn työehtosopimuskierroksella. Erityisesti ravintola-alan työntekijät pauhasivat myös sunnuntailisien säilyttämisen välttämättömyyttä.

- Meillä pitää nyt olla yhteinen, selkeä tavoite. Tarvitsemme euroja, euroja, euroja!

Sokotel Oy:n espoolaisen pääluottamusmiehen Niina Ruutisen ääni kajahtelee Kolin luontokeskus Ukon auditorion seinistä. PAMin valtuuston kevätkokouksessa 17.-18. toukokuuta eri alojen edustajat nostivat esiin tulevan syksyn työehtosopimuskierroksen tärkeimmän vaatimuksen: palkkojen on noustava ja nimenomaan euroissa.

Kuuluvan mielipiteensä asiasta toi esiin myös toinen majoitus- ja ravitsemisalan edustaja, vantaalainen Merja Lehto. Lentokenttäravintoloita pyörittävällä Select Service Parter Finland Oy:llä työskentelevä kokki, pääluottamusmies ja useita muita luottamustehtäviä hoitava aktiivi vääntää rautalangasta, miksi:

- Prosenttikorotukset jäävät meille euromääräisesti aina pienemmiksi. Prosenttikorotus tarkoittaa pienipalkkaiselle aina sitä pienempää korotusta.

Euroja tiskiin –vaatimuksen lisäksi valtuustoa puhuttivat sunnuntailisät. Työnantajaleirin vaatimukset lisien poistamisesta hiertää pahasti työntekijöiden sietokykyä. Työnantaja on esittänyt muun muassa nykyisen 100 prosentin korotuksen jakautumista niin, että lauantailta ja sunnuntailta saisi molemmilta 50 prosentin korotuksen. Lehto ja Ruutinen ottaisivat mielellään vastaan 50 prosentin lisän lauantaille, mutta sunnuntain tuplapalkan menetys olisi heistä ravintola-alalla vuorotyötä tekeville kohtuuton menetys. Siihen ei suostuta.

- Sunnuntailisien puolesta taistellaan tarvittaessa kovin keinoin, Lehto sanoo.

Tamperelainen Juvenes-yhtiöt Oy:n kassanhoitaja ja pääluottamusmies Tiina Kuusisto taistelee sunnuntailisien säilyttämisen puolesta, vaikka oma työ opiskelijaravintolassa osuu vain arkipäiville. Hän peräänkuuluttaa pamilaisten solidaarisuutta toisiaan kohtaan, paitsi oman ravintola-alan sisällä erilaisissa ravintoloissa työskentelevien, myös kaikkien muiden PAMin alojen kesken. Ravintolapuolen palkat ja etenkin lisät laahaavat selvästi jäljessä esimerkiksi kaupan alan palkoista.

Sekä Lehto, Ruutinen että Kuusisto toivovat järjestelmällistä ansiokehitysohjelmaa nyt ravintola-alalle. Kiinteistöpalvelualan jo päättyneellä ohjelmalla saatiin kurottua siivoojien ja muiden pamilaisten alojen väistä palkkakuilua pienemmäksi.

Valtuusto tähyilee syksyn neuvotteluihin yhteistyötä liputtaen ja rivejään oikoen. Kovaa tulosta tahkoavat ja suuriin investointeihin satsaavat yritykset halutaan saada näkemään myös työntekijät investointina.

- Me olemme aina vain kuluerä, vaikka meidän pitäisi saada osuutemme tuloksesta, jota olemme olleet tekemässä, Lehto ihmettelee.

Painokkaasti valtuuston puhujankorokkeelta lausutuissa puheenvuoroissa oli tarmoa, joka Lehdon, Ruutisen ja Kuusiston mukaan tulee säilymään. Seuraavaksi edessä ovat sopimusalatoimikuntien kokoukset, joissa vaatimuksia linjataan. Valtuustokin kokoontuu syksyllä uudelleen. Pääluottamusmiehet pitävät työpaikoilla käytäviä keskusteluja nyt pääasiana.

- Olen aika varma, että työtaisteluita tulee. Niiltä tuskin voidaan tulevan tes-kierroksen aikana välttyä, Kuusisto sanoo.

Muut ovat samaa mieltä. Konkari Lehdon mielestä ravintola-alan lakolle alkaa olla suorastaan tilausta.

- Eihän niitä ole ollut. Itse olin mukana vuonna 1991, kun meidän alalla viimeksi vähän lakkoiltiin. Silloin tamperelaiset taksikuskit osoittivat solidaarisuutta ja kieltäytyivät kuskaamasta asiakkaita ravintoloihin.

 

 

Teksti: Sini Saaritsa

 

Uusimmat

Suosituimmat