Uutinen - 28.04.2014 klo 15.20

Ennuste: Työllisyys heikkenee, vaikka talous kasvaisi

Työ- ja elinkeinoministeriön ennusteen mukaan työllisyys heikkenee edelleen tänä vuonna. Vuonna 2015 työllisyyden odotetaan kasvavan erityisesti palvelualoilla.

Työllisyys ei lähde heti nousuun, vaikka talous kääntyisi kasvuun, todetaan työ- ja elinkeinoministeriön TEM:n tuoreessa lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteessa. Ennusteen mukaan globaali kysyntä on elpymässä ja Suomen talous kasvaa viiveellä.

Tämän vuoden työllisyyskehitys on negatiivinen kaikilla päätoimialoilla, TEM:n ennusteessa todetaan. Työllisyysaste laskee 68,1 prosenttiin ja työttömyysaste nousee 8,7 prosenttiin. Tänä vuonna työvoiman kysyntä vähenee ennusteen mukaan 23 000 henkilöllä.

Työvoiman tarjonta vähenee noin 11 000 henkilöllä johtuen työvoiman heikosta kysynnästä ja ikärakenteen muutoksesta. Ennusteen mukaan erityisesti parhaassa työiässä olevia siirtyy tänä vuonna työvoiman ulkopuolelle. Valonpilkahduksia on kuitenkin näkyvissä, etenkin palvelualoilla. Vuonna 2015 työllisyyden odotetaan kohenevan 11 000 henkilöllä.

- Vuonna 2015 ennustamme työvoiman kysynnän hieman kasvavan siitäkin huolimatta, että talouskasvu on vielä melko vaatimatonta. Työllisyyden kasvua nähdään ennen kaikkea palveluissa, toteaa TEM:n neuvotteleva virkamies Johanna Alatalo tiedotteessa.

Palveluiden työllisyys alenee kuluvana vuonna 10 000:lla, mutta se elpyy ennusteen mukaan seuraavana vuonna. Palveluiden kasvun odotetaan käynnistyvän yrityksiä palvelevilla yksityisillä palvelualoilla.

Työ- ja elinkeinoministeriön lyhyen aikavälin työmarkkinaennuste julkaistaan kahdesti vuodessa. Ennusteen lähtökohtana on valtiovarainministeriön uusin suhdanne-ennuste, joka ennustaa maltillista talouskasvua.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat