Uutinen - 06.03.2015 klo 12.00

Ekstratulista kaltoinkohtelua New Bombayssa

New Bombay -ravintola Oulun keskustassa. Kuva: Josetta Nousjoki

New Bombay -ravintola Oulun keskustassa. Kuva: Josetta Nousjoki

Kokkeja riistävä ravintolaketju on saanut toimia rauhassa.

PAM jätti tammikuussa Oulun poliisille tutkintapyynnön bangladeshilaisen kokin kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Vuonna 2012 Bangladeshista rekrytoidulle nuorelle miehelle oli luvattu Oulussa hyvät tulot. Arki osoittautui kuitenkin 10-17-tuntisiksi työpäiviksi ilman vapaita ja riittävää palkkaa.

Kokki asutettiin samaan huoneeseen viiden muun työntekijän kanssa ja hän joutui nukkumaan yöt ulkona, jos ei tullut ajoissa kotiin. Samassa kerrostaloasunnossa asui myös hänen pomonsa. Kaksi vuotta kestäneen työsuhteen ajalta työntekijälle jäi PAMin arvion mukaan maksamatta 80 000 - 100 000 euroa palkkoja.

Oulusta lähtöisin olevien New Bombay -ravintoloiden kolme entistä työntekijää kertovat laajasta skaalasta riistokeinoja ja harmaata taloutta.

Työsuhde päättyi pahoinpitelyyn

Kokin työsuhde päättyi viime syksynä sen jälkeen kun hän oli – jälleen kerran – vaatinut työnantajalta palkkojaan. Pomo oli vaatimuksesta hurjistuneena pahoinpidellyt työntekijän ja paikalle oli kutsuttu poliisi.

Työnantaja oli jo aiemmin yrittänyt saada ”niskoittelevan” miehen ruotuun usuttamalla työtoverin heittämään ekstratuliseksi maustetun currykastikkeen suoraan liedeltä hänen kasvoilleen. Työterveyslääkäri totesi palovammat ja kirjoitti sairausloman, mutta kokki ei uskaltanut pomon läsnä ollessa kertoa, ettei kyseessä ollut työtapaturma.

Rikoskomisario Petri Savela Oulun poliisista kertoo, että työsyrjintätapauksen tutkinta on aivan alussa eikä hän voi sanoa asiasta tai aikataulusta juuri mitään.

"Kyllä siinä kuukausia menee", hän arvioi.

Poliisi ei ole selvittänyt puoli vuotta sitten tapahtunutta kokin pahoinpitelyä. Rikosylikomisario Markus Kiiskinen kertoo, ettei tapausta ole vielä edes alettu tutkia, koska vakavammat rikokset ovat kiilanneet sen ohi. Kiiskisen mukaan tapauksessa on kuitenkin syytä epäillä rikosta.

6 ravintolan ketju

New Bombay -ketjun keskuksena on Oulun rautatieaseman edustalla sijaitseva ravintola New Bombay, joka perustettiin jo 1990-luvun lopulla. Suomen Asiakastiedon mukaan sen omistaa ja sen vastuuhenkilönä toimii bangladeshilaistaustainen Tapon Bangabashi. Viime vuodet liiketoimintaa on pyörittänyt ”Babor” Jasim Uddin.

Bangabashi itse kieltää yrityksen toiminnassa mukanaolon.

”Olen myynyt kaiken Jasim Uddinille jo yli kaksi vuotta sitten, olen pois koko hommasta”, hän kertoo puhelimessa. Hetken päästä Bangabashi kuitenkin myöntää, että on ollut auttamassa uuden Porin ravintolan avaamisessa ja tietää myös yhden työntekijän kaltoinkohtelusta.

Jasim Uddin ei vastannut hänelle jätettyyn soittopyyntöön.

New Bombay -ravintoloita on Oulun lisäksi Rovaniemellä, Porissa, Kemissä ja Torniossa. Niitä pyöritetään yritysnimillä Tapon Enterprise Oy, Bangabashi Ltd Oy, New Bombay Heya Oy ja Ravintola Faruq Oy.

Ryppääseen kuuluu myös ravintola Taste of India, joka sulki äskettäin ovensa. Vuokraisäntä Bahri Karagümüs kertoo purkaneensa ravintolan vuokrasopimuksen, koska Uddin oli jättänyt vuokrat maksamatta.

Kokkeja suoraan Bangladeshista

New Bombay on vuosien saatossa värvännyt Bangladeshista Suomeen reilusti yli kymmenen työntekijää, joille on myönnetty oleskeluluvat. Monet heistä eivät pitkästä oleskelusta huolimatta osaa suomea, ja jotkut eivät puhu juuri englantiakaan.

Helmikuisena tiistaina Asemakadun ravintolassa kokit kantavat kastikkeita keittiöstä saliin paljaat varpaat ja halkeilevat kantapäät muovisista lipokkaista vilkkuen.

Tullessaan Suomeen työntekijät ovat olleet tietämättömiä oikeuksistaan ja heitä on ollut helppo käyttää hyväksi. Työntekijöiden mukaan pomo on käskenyt jotkut kokeista ottamaan pankista tuhansien eurojen lainoja pomon käyttöön. Bangladeshilaisten tienestit ovat alittaneet härskisti tes-määräykset, ja usein työntekijä on joutunut palauttamaan tilille saamansa rahat käteisnostona takaisin pomolleen.

Viranomaisille yritys on kuitenkin ilmeisesti toimittanut lainmukaiset palkkakuitit, kun se on saanut jatkaa toimintaa ja tuoda lisää kokkeja maahan.

Työ- ja elinkeinotoimistojen tehtävänä on varmistaa, että palkkaus ja työehdot ovat tessin mukaiset yrityksissä, jotka hakevat EU:n ulkopuolelta tuleville työntekijöille oleskelulupia. Oulun, Rovaniemen, Kemin ja Tornion lupahakemuksia käsittelee Kaakkois-Suomen TE-toimisto. Sieltä kerrotaan, että näille paikkakunnille on viime vuoden aikana tehty viisi oleskeluluvan osapäätöstä bangladeshilaisten kokkien hakemuksiin. Yrityskohtaisia tietoja toimisto ei anna.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto teki Oulun New Bombay -ravintolaan työsuojelutarkastuksen kesäkuussa 2013. Viranomainen löysi puutteita työaikakirjanpidosta, työvuoroluetteloista, lisien maksusta, työsopimuksista ja vakuutuksista. Keittiöstä löytyi työntekijä, jolla ei ollut oleskelulupaa.

Kassan ohi myynti yleistä

Ravintoloiden suomalaisille tai suomea puhuville tarjoilijoille on maksettu parempia palkkoja kuin bangladeshilaisille, tosin usein myöhässä.

"Kun oli palkkapäivä, minun täytyi aina kysyä palkkaa, ja pomo suuttui ja huusi minulle. Viimeisellä kerralla hän huusi 'fuck you, I don’t pay you'", kertoo Maarika Pajo, joka irtisanottiin Porin New Bombaysta äskettäin.

Naistarjoilijat kertovat, että pomot ja kokit häiritsivät heitä seksuaalisesti.

Myös harmaa talous on rehottanut. Annoksia kerrotaan myydyn kassan ohi säännöllisesti.

"Jos lounaita oli mennyt 75, mutta vain 60 oli lyöty kassaan, tuli riitaa, kun rupesin lätkimään puuttuvia kassaan", kertoo entinen tarjoilija, joka ei halua nimeään julki.

Sama tarjoilija kertoo kummastelleensa keittiötyöntekijöiden määrää.

”Viikolla lounasaikaan keittiössä saattoi olla töissä seitsemän miestä. Ihmetytti, miten on varaa pitää noin montaa kokkia. Minä joskus laskin yhdelle kokille, että hänen tuntipalkakseen jäi suunnilleen 2 euroa.”

Pajo kuvaa entistä työpaikkaansa, viime marraskuussa avattua Porin New Bombayta, sirkukseksi.

"Siellä ei ollut tylsää, usko pois. Ajattelin, että miten ravintola saa toimia, kun siellä on niin paljon asioita, jotka ovat niin väärin", hän sanoo.

Korjattu kielivirheitä klo 12.47 ja poistettu Pizzeria Romeo & Vienna yritysten joukosta klo 13.15

 

 

Teksti: Josetta Nousjoki

 

Uusimmat

Suosituimmat