Uutinen - 02.02.2016 klo 12.44

Ei perustetta määräaikaisuudelle – tuomio laittomista potkuista

Työnantaja jätti puusepän määräaikaisuuden uusimatta, kun tuli talousongelmia. Käräjäoikeuden mielestä se oli irtisanominen. Kuva: iStockphoto

Työnantaja jätti puusepän määräaikaisuuden uusimatta, kun tuli talousongelmia. Käräjäoikeuden mielestä se oli irtisanominen. Kuva: iStockphoto

Käräjäoikeus tuomitsi korvauksia laittomasta irtisanomisesta työntekijälle, jonka määräaikaisuus jätettiin uusimatta. Työnantajalla ei ollut perusteltua syytä työsuhteen määräaikaisuudelle, joten työsuhde oli katsottava toistaiseksi voimassaolevaksi.

Työntekijää ei voi roikottaa määräaikaisissa työsuhteissa ilman perusteltua syytä, totesi Pohjanmaan käräjäoikeus ja nuiji puusepälle korvausta mm. laittomista potkuista. Työnantaja on varannut oikeuden valittaa päätöksestä hovioikeuteen, joten päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Mies oli tehnyt yritykselle töitä jo melkein 5 vuotta, yhteensä 6:ssa määräaikaisessa työsuhteessa. Työntekijää ei ollut varsinaisesti irtisanottu, vaan hänen työsopimuksensa vain jätettiin uusimatta. Niinpä hänelle ei myöskään maksettu mitään irtisanomisajan palkkaa. Käräjäoikeus tuomitsi työnantajan maksamaan korvausta maksamatta jääneestä irtisanomisajan palkasta.

Työnantaja oli yleishyödyllinen säätiö, jonka rahoituksesta osa tuli valtiolta, kunnalta ja EU:sta. Rahoitus oli olemassa aina määräajaksi kerrallaan. Kun rahoitukseen oli tiedossa lovi, yritys päätti säästää palkkakuluissa ja jätti määräaikaisia työsuhteita solmimatta uudestaan.

Oikeuden tuomio perustuu siihen, että työsopimuslain mukaan työsopimus on todellisuudessa toistaiseksi voimassaoleva, jos sen määräaikaisuutta ei ole pätevästi perusteltu tai jos määräaikaisuudet seuraavat toistaan ilman perusteltua syytä. Rahoituksen epävarmuus ei ollut perusteltu syy. Sitä paitsi puusepän työ oli jatkunut katkeamatta jo monta vuotta, eli hänen työpanostaan oli tarvittu koko ajan.

 

 

Teksti: Tiina Ritala

 

Uusimmat

Suosituimmat