Artikkeli - 12.04.2018 klo 09.14
Työelämä

Deleten Tommi Kajasoja: Paikallinen sopiminen vaatii avoimet tavoitteet ja luottamusta

Tommin Kajasojan vapaa-aikaan kuuluu liikunta, etenkin pyöräily. Kuva: Eeva Anundi

Tommin Kajasojan vapaa-aikaan kuuluu liikunta, etenkin pyöräily. Kuva: Eeva Anundi

Miten saadaan paikallinen sopiminen toimimaan? Muun muassa puhdistus- ja purkutöitä tekevän Deleten konsernijohtaja Tommi Kajasoja näkee toimivan sopimisen edellytyksinä avoimet kortit ja hyvät suunnitelmat.

Avoimuus. Molempien osapuolten pitää olla avoimia tavoitteidensa suhteen, eikä piiloagendoja saa olla. Kerrotaan heti aluksi, miksi on lähdetty neuvottelemaan ja mikä on kummallekin tärkeää. En edes haluaisi puhua osapuolista, koska ollaan kuitenkin samaa yritystä ja joukkuetta, mutta myös meidän johtajien täytyy ymmärtää työntekijöiden tarpeita. Eikä voi odottaa saavansa mitään, jos ei myös itse luovu jostain.

Luottamus. Pitää tuntea toisensa ja toisen ajattelua. Itsestään luottamus ei synny, mutta se lähtee pienistä asioista. Asenteen pitää myös kaikilla olla se, että luotetaan toiseen eikä kyräillä. Menestys lähtee yhteistyöstä.

Suunnitelmallisuus. Heti alussa on hyvä sopia, miten neuvotteluprosessi etenee. Mekin voisimme jatkossa sopia vielä selkeämmin askeleet ja aikataulut. Kun siitä pidetään kiinni, prosessi etenee luontevasti, eikä tule pitkiä katkoja. On tärkeää myös tiedottaa neuvottelujen etenemisestä, ja mielellään johto ja työntekijöiden edustajat voisivat tehdä sen yhdessä. Pitää myös valmistautua neuvotteluihin hyvin ja tuntea ennestään olemassa olevat sopimukset ja käytännöt.

Edustavuus. On tärkeää, että neuvottelutiimeissä on riittävä edustus eri puolilta kenttää. Meillä esimerkiksi Kemissä voi olla erilainen tilanne kuin Helsingissä. Kun se huomioidaan, ei tule napinaa, että meiltä ei kysytty. Kentältä saatu palaute pitää myös käsitellä ja tiedottaa siitä, että se on huomioitu.

Liikunta. Ympäristöpalveluyrityksen johtajana toivon, että mahdollisimman moni käyttäisi vähemmän päästöjä tuottavia kulkuvälineitä, kuten pyörää. Kohta ulkona on taas lämmintä ja aurinko paistaa, niin pyörät vain esille! Itselleni se on myös vastapainoa työlle.

Lisää Deletestä ja paikallisesta sopimisesta 10.5. PAMin verkkosivuilla ja Pam.fi-lehdessä 5/2018.

 

 

Teksti: Tuomas Lehto

 

Uusimmat

Suosituimmat