Artikkeli - 05.06.2020 klo 10.05
Työelämä

Annika Rönni-Sällinen poikkeuksellisesta vuodesta: ”Toivon, että liiton merkitys muistettaisiin myös kriisiajan jälkeen”

"Kriisin keskellä ammattiliiton tärkeys ja tarpeellisuus on tullut paremmin näkyväksi kuin koskaan aiemmin", sanoo Annika Rönni-Sällinen. Kuva: Eeva Anundi

Vuosi sitten PAMin puheenjohtajaksi valitun Annika Rönni-Sällisen ensimmäisestä vuodesta tuli vaiherikkaampi kuin hän ennalta osasi aavistaa.

365 päivää liiton johdossa

”Hurjaa ajatella, että nyt tulee jo vuosi täyteen! Ajattelen, että ensimmäinen puheenjohtajavuoteni PAMissa jakautui kolmeen tai neljään osaan. Heti valintaa seuraavat viikot olivat täynnä haastatteluja. Median kiinnostus yllätti, vaikka siihen olinkin hieman osannut varautua. Silti se oli paljon suurempaa kuin olin osannut odottaa.

Syksyllä kiersin jäsentilaisuuksissa ympäri Suomen ja tutustuin palvelualojen arkeen eri puolilla maata. Ennen joulua alkoi tiivis rupeama työehtosopimusneuvotteluja, ja heti niiden jälkeen jälleen uusi vaihe koronan myötä. Onhan tämä ollut hirmuisen vaihteleva ja mielenkiintoinen vuosi. Erityisesti nämä viimeiset kuukaudet ovat olleet täysin poikkeuksellisia, eihän tällaista korona-aikaa kukaan olisi osannut kuvitellakaan.”

13 paikkakuntaa

”Se, mistä itse ammennan voimaa työhöni, on kohtaamiset muiden ihmisten kanssa. Heti valinnan jälkeen minulle syntyi ajatus siitä, että halusin ensi töikseni kiertää kaikki PAMin alueet, aluetoimistot ja tutustua lähemmin jäseniin sekä heidän työpaikkoihinsa. Syksyn koittaessa aluekierros lähti liikkeelle Lahdesta ja päättyi Kuopioon. Oli todella hienoa päästä tapaamaan eri alueiden aktiivisia jäseniä, liiton henkilökuntaa, kiertää jäsentilaisuuksissa ja vierailla lukuisilla työpaikoilla.

Annika Rönni-Sällinen vierailulla jäsentilaisuudessa Seinäjoella. "PAM oli minulle jo pitkältä ajalta tuttu liitto, mutta tämä kierros antoi laajan kattauksen tuoretta tietoa työpaikoilta ja auttoi ymmärtämään pamilaista arkea ympäri Suomen."

Vaikka Suomen kiertäminen veikin syksyllä myös vapaapäiviäni ja -iltojani, se myös antoi paljon. Mieleenpainuvia hetkiä oli useita, esimerkiksi tutustuminen Harjavallan suurteollisuuspuistoon sekä kohtaaminen pitkään jäsenenä olleen rouvan kanssa Tuurin kyläkaupassa. Nämä ja lukuiset muut kohtaamiset kantavat eteenpäin ja motivoivat minua työssäni myös näinä aikoina, kun kohtaamisia on rajoitettu.”

4 työehtosopimusneuvottelut

”Syksyn aluekierroksesta seurasi tiiviit työehtosopimusten täyttämät kuukaudet, joihin mahtui myös unettomia öitä. Osallistuin itse hiihtokeskus- ja ohjelmapalvelualan, kaupan alan sekä kiinteistöpalvelualan neuvotteluihin, joihin saimme ratkaisut. Matkailu- ja ravintola-alan työehtosopimusneuvottelut olivat ehtineet jo käynnistyä, kun koronapandemia levisi maaliskuussa Suomeenkin. Sen vuoksi jatkoimme sopimuskautta ja neuvottelut siirtyivät ensi syksyyn. Vartiointialan neuvottelut ovat parasta aikaa käynnissä.

Tämän neuvottelukierroksen alkua leimasi teollisuuden ratkaisun viipyminen, joka vaikeutti osaltaan myös hiihtokeskus- ja ohjelmapalvelualan neuvotteluja. Keskustelu kilpailukykysopimuksen tuomista kiky-tunneista on ollut läsnä koko kierroksen ajan. Hankalasta ja kiristyneestä yleisestä ilmapiiristä huolimatta neuvottelupöydissämme on kuitenkin ollut ratkaisukeskeinen ilmapiiri, mistä olen erittäin tyytyväinen. Vaikka edessä on ollut vaikeitakin asioita, niin olen tyytyväinen siihen, että olemme päässeet tes-pöydissä ratkaisuihin neuvotteluteitse. Teimme parhaat ratkaisut mihin oli mahdollista päästä.

Ajattelin, että tiiviiden työehtosopimusneuvottelujen jälkeen työssäni koittaisi jälleen rauhallisempi vaihe. Toisin kävi.”

Keskustelu kiky-tunneista on leimannut kulunutta työehtosopimuskierrosta. Kuva: Eeva Anundi​​​​​3 keskeistä tavoitetta

”Kuten nyt on nähty, työelämässä voi tulla eteen yllättäviä ja itsestä riippumattomia tilanteita, joista emme selviä yksin. Kriisin keskellä liiton tärkeys ja tarpeellisuus on tullut paremmin näkyväksi kuin koskaan aiemmin. Tässä poikkeustilassa kaikkein tärkeimpänä edunvalvonnallisena tehtävänämme on nyt jäsenten auttaminen ja työllisyyden ja työpaikkojen turvaaminen.

"Tärkeimpänä edunvalvonnallisena tehtävänämme on nyt jäsenten auttaminen ja työllisyyden ja työpaikkojen turvaaminen." 

Pandemian myötä myös palvelualoilla tehtävän työn merkitys on tullut entistä näkyvämmäksi. Palvelualojen työntekijät ovat etulinjassa ja heidän tekemänsä työn arvo on huomattu nyt enemmän kuin ennen. Toivon, että se ei jäisi vain tämän ajan ilmiöksi.

Kun minut valittiin puheenjohtajaksi viime kesänä, keskeisiä tavoitteitani olivat palvelualoilla tehtävän työn arvostuksen nostaminen ja liiton jäsenmäärän kasvattaminen. Ne ovat yhä tärkeitä päämääriä, ja keskeisiä teemoja myös hiljattain uudistetussa liiton strategiassa.”

Äärettömän tärkeä kysymys

”Ilmastonmuutos on yksi merkittävimpiä tulevaisuuteemme vaikuttavia asioita, ja siksi ay-liikkeenkin on tärkeä olla mukana kehittämässä toimia sen torjumiseksi. Aloitimme viime syksynä PAMissa oman työmme ilmastonmuutoksen osalta määrittelemällä, millaista turvaa työelämään voimme tarjota jäsenillemme ilmastonmuutoksen aiheuttamiin muutoksiin ja miten työtekijöiden oikeudet voitaisiin turvata toimialojen siirtyessä kohti hiilineutraalia tulevaisuutta.*

Valmistelemme parasta aikaa liiton toimia tuleville vuosille ilmastonmuutoksen vaikutuksiin vastaamiseksi sekä palvelualojen hiilineutraaliuden tukemiseksi. Yhteiskunnan tasolla olemme mukana työ- ja elinkeinoministeriön toimialakohtaisessa tiekarttatyössä, joka tähtää hiilineutraalin yhteiskunnan luomiseksi.”

2 ylpeyden aihetta

”Kun minut valittiin puheenjohtajaksi, halusin tuoda liittoa lähemmäksi jäsenistöä. Uskon, että tässä kevään kriisissä olemme onnistuneet siinä. Olen erityisen ylpeä koko henkilökuntamme ja luottamushenkilöiden työpanoksesta tämän ennennäkemättömän tilanteen ja yt-neuvottelujen suman edessä.

Tunnen olevani etuoikeutettu, kun saan johtaa näin upeaa joukkoa, joka on tehnyt antaumuksella ja joustavasti töitä toisten puolesta. Esimerkiksi iso joukko liiton työntekijöitä on avustanut työttömyyskassaa puhelinneuvonnassa ja työttömyyspäivärahahakemusten käsittelyssä, joita tuli tänä keväänä ennätysmäärä.

Mielestäni on tärkeää huomata, miten paljon liitot ovat auttaneet ihmisten neuvonnassa ja tukemisessa kuluneen kevään aikana. Liitot ja keskusjärjestöt ovat pystyneet nopeasti reagoimaan muuttuneeseen tilanteeseen ja tekemään päätöksiä poikkeuksista työehtosopimuksiin, joilla on voitu ottaa eri alojen tilanteet huomioon. Työehtosopimusjärjestelmää välillä parjataan tarpeettomaksi, mutta tämä kevät on osoittanut miten toimivia ja joustavia työehtosopimukset ovat. Toivon, että liittojen merkitys muistettaisiin myös kriisiajan jälkeenkin.

Onhan tämä ollut kaiken kaikkiaan aivan poikkeuksellinen vuosi. ”*Kuuntele myös PAMin neliosaisessa ilmastopodcast -sarja, jossa käsitellään ilmastonmuutosta ja siihen limittynyttä työelämän murrosta.  

 

 

Teksti: Minna Raitapuro

 

Uusimmat

Suosituimmat