Artikkeli - 16.11.2017 klo 10.00
Luottamusmies

Ann Selin: "Työnantajan on huolehdittava siitä, että luottamusmies tuntee ja ymmärtää bisneksen.”

Ann Selin on ollut 15 vuotta mukana neuvottelemassa pamilaisten työehtosopimuksia. Kuva: Tero Leponiemi

Ann Selin on ollut 15 vuotta mukana neuvottelemassa pamilaisten työehtosopimuksia. Kuva: Tero Leponiemi

PAMin puheenjohtaja uskoo yrityksen ja luottamusmiehen väliseen vuoropuheluun. Myös tes-neuvottelupöydässä tarvitaan vuorovaikutusta – ja tyyneyttä.

Tyyneys. Työehtosopimuskierros ei hermostuta minua. Mitä isommat asiat ovat kyseessä, sitä vähemmän stressaan. Neuvottelujen aikana on pidettävä koossa laaja kuva, nähtävä siinä yksityiskohdat ja palattava taas yleiseen. Totta kai neuvottelutilanne stressaa, koska sopimisen kulttuuri on murroksessa. Mutta parempi tulos tulee, kun pysyy tyynenä.

Realiteetit. Olen ollut neuvottelemassa työehtosopimuksia 15 vuotta. Toimeentulosta käydään laajaa keskustelua yhteiskunnassa, ja silloin ay-liikkeen tulee esittää tärkeät kysymykset. Hyväksytäänkö tulevaisuudessa tilanne, jossa matalapalkka-aloilla ansiotaso ei riitä elämiseen, vaan tarvitaan yhteiskunnan tukea?

Norminpurku. On päästävä eroon normista, jonka mukaan luottamusmiehen pitää erikseen vaatia oikeuksiaan. Perusasioiden on oltava kunnossa automaattisesti, jotta luottamusmies voi valvoa tessin toteutumista. Tavoitteenahan on, että työnantaja ja luottamusmies tekevät yhteistyötä. Ei ole järkeä miettiä perusteluja sille, miksi ei tarvitsisi tehdä.

Vuorovaikutteisuus. Tiedon pitää kulkea luottamusmiehen ja työnantajan välillä molempiin suuntiin. Työnantajan tulisi huolehtia, että luottamusmies tuntee ja ymmärtää bisneksen, ansaintalogiikan – mistä rahat yritykselle syntyvät. Silloin luottamusmiehen on helpompi miettiä työntekijöiden kanssa, millainen yhteistyö hyödyttää kaikkia.

Meri. Läheisten ja ystävien tapaaminen virkistää huomattavasti enemmän kuin sohvalla telkkarin katsominen. Samoin liikkuminen. Kuntosalilla käynti motivoi, mutta ulkona lenkkeillessä nautin happea. Myös meri on tärkeä. Asun Helsingin Herttoniemessä, ja lenkkireitistäni puolet kuljen meren äärellä.

 

 

Teksti: Sini Saaritsa

 

Uusimmat

Suosituimmat