Uutinen - 07.09.2016 klo 09.32

Alkoissa palkat nyt osaamisen perusteella

Alkon luottamusmies Jukka Höttönen sanoo, että työnantaja on valmis maksamaan osaamisesta.

Alkon luottamusmies Jukka Höttönen sanoo, että työnantaja on valmis maksamaan osaamisesta.

Alkon myyjät ovat syyskuun alusta saaneet palkkaa osaamisen ja tulosten, ei enää työvuosien perusteella. PAMin sopimusaloista kaupan ja maravan palkkaus on myös muuttumassa.

Alkossa on rakennettu palkkausjärjestelmä täysin uusiksi. Kun myyjien palkkaus vielä elokuussa perustui palvelusvuosien määrään, syyskuun alusta sijoittuminen johonkin 6 palkkaluokasta onkin kiinni kunkin osaamisesta ja aikaansaavuudesta.

Uudistuksen tekeminen oli iso urakka. Pääluottamusmies Jukka Höttönen kertoo, että alun perin oli ajatuksena rakentaa uusi järjestelmä työn vaativuuden kautta. Se ei kuitenkaan onnistunut, sillä Alkon myyjät tekevät samaa työtä eikä eroja saatu aikaan tavalla, jota vaativuuteen perustuva järjestelmä edellyttää.

– Päädyimme siihen, että jokainen myyjä arvioidaan osaamisen ja aikaansaavuuden kautta.

– Koko prosessi oli hyvin haastava, ja monta kertaa lähdettiin alusta, Höttönen kertoo.

– Lopputuloksesta tuli suurempi ja massiivisempi kuin alun perin ajateltiin. Ehkä voisin kuvata sitä niin, että omakotitaloa lähdettiin rakentamaan, mutta tulikin kolmikerroksinen rivitalo!

Osaava voi edetä nopeammin

Höttönen sanoi elokuun lopulla ihmisten odotusten olevan varsin vaihtelevat.

– Suurin osa sai kesäkuussa tietää, mihin palkkaluokkaan tulee sijoittumaan. Osa on hyvin tyytyväisiä, osa vähemmän.

Myyjien osaamiskartoitus paljasti Höttösen mukaan vähän yllättävästi, että monella on yrityksen valtakunnallisilla mittareilla mitattuna puutteita osaamisessa. Palkat eivät kuitenkaan muutoksessa laske.

Myyjien henkilökohtainen lisä ja sijaisuuslisä poistuivat, ja näiden palkkakustannuksilla on rahoitettu uudet palkkaluokat. Niitä on kaksi, ja niihin yltävät koulutetuimmat ja asiantuntevimmat myyjät.

Hakeeko työnantaja motivointikeinoja, jotta ihmiset kouluttautuisivat?

– Nimenomaan. Työnantaja on kyllä valmis maksamaan osaamisesta, Höttönen sanoo. Hän kertoo esimerkin: Jos taloon tulee uusi hyvin osaava ja innokas myyjä, hänen ei enää tarvitse odottaa 8:aa vuotta päästäkseen 4-palkkaluokkaan.

Alkon uusittu palkkausjärjestelmä on talokohtaisen neuvottelun tulosta. Se on tehty räätälintyönä Alkon myyjille ulkopuolisia konsultteja apuna käyttäen. PAMin asiantuntijoita on käytetty tarvittaessa. Höttösen mukaan järjestelmä tuskin toimisikaan esimerkiksi koko kaupan alalla.

Kaupan järjestelmä uudistuu

PAMin kaupan alan työehtosopimuksen mukaisia palkkoja saa noin 250 000 työntekijää. Palkkausjärjestelmä perustuu tehtävänimikkeisiin ja palvelusvuosiportaisiin. Kauppa ja marava ovat tiettävästi ainoat isot työehtosopimusalat, joissa ei ole siirrytty jollakin tavoin tehtävien vaativuuteen pohjautuvaan palkkausjärjestelmään.

PAM ja työnantajien Kaupan liitto päättivät jo vuosia sitten, että palkkausjärjestelmä uusitaan sopimuskauden aikana. Uudistuksen piti tulla voimaan 2017 alusta, mutta niin pitkällä ei vielä olla.

– Tämän syksyn ykkösasia on kilpailukykysopimuksen soveltaminen, sanoo PAMin työaikojen ja palkkausjärjestelmien asiantuntija Sirpa Leppäkangas.
Uutta takarajaa palkkausjärjestelmän uudistamiselle ei ole lyöty lukkoon.

Kun Alkon uuden järjestelmän pohjana on osaaminen, kaupan järjestelmä tulee perustumaan tehtävien vaativuuteen. Palkkausjärjestelmän uudistuksen hyväksi tehdään kaiken aikaa taustatyötä. Työryhmät etsivät ratkaisua esimerkiksi siihen, mistä kaikesta muusta kuin tehtävän vaativuudesta palkka voisi rakentua. Eri yrityksistä on ollut sekä työntekijöiden että työnantajien edustajia alusta saakka mukana kehittämistyössä.

Kaupan lisäksi majoitus-, ravitsemis- ja vapaa-ajan palveluiden palkkausjärjestelmän uusiminen on työn alla. Kiinteistöpalvelualan palkkausjärjestelmä uudistui jo muutama vuosi sitten.

Tiiviimpi versio tästä jutusta Pam-lehdessä 10/2016, joka ilmestyy 9.9.

 

 

Teksti: Tiina Ritala

 

Uusimmat

Suosituimmat