Uutinen - 19.01.2017 klo 15.31

Älä allekirjoita kiky-työsopimusta

Työnantajat yrittävät päivittää työsopimuksiin uusia tuntimääriä. Tällaista sopimusta ei tule allekirjoittaa.

Ensimmäiset kilpailukykysopimuksen eli kikyn työehtosopimuksiin tuomat muutokset astuivat voimaan vuodenvaihteessa. Muutokset koskevat esimerkiksi työajan pidennyksiä, jotka on toteutettu eri aloilla eri tavoin.

Tämän vuoksi jotkut työnantajat ovat yrittäneet päivittää muun muassa marava-alan työsopimuksiin kikyn määrittelemiä, entistä korkeampia työtuntimääriä. PAM neuvoo, että tällaista työsopimusta ei pidä allekirjoittaa.

– Tällaiseen sopimukseen ei missään nimessä pidä laittaa nimeään, eikä työnantaja voi muuttaa työehtoja yksipuoleisesti, sanoo lakimies Karoliina Huovila PAMista.

PAM ja muut ammattiliitot sekä työnantajajärjestöt päättivät viime vuonna toteuttaa työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvotteleman kiky-sopimuksen mukaisen työajan pidennyksen.

– Pamilaisilla aloilla työajan pidennys toteutetaan nimenomaan työehtosopimuksiin tulevilla muutoksilla, ei yksittäisten työsopimusten kautta. Joissain tapauksissa voi olla perusteltua tarkastella yksittäisen työntekijän työsopimuksessa sovittua työaikaehtoa. Ketään ei voi velvoittaa työsopimustuntien pidentämiseen. Työajan pidentäminen koskee vain työehtosopimuksen mukaisia työaikaehtoja.

Esimerkiksi kaupan neuvottelutuloksen soveltamisohjeessa liittojen välillä on todettu, että työaikaa pidentävä työsopimuskirjaus on pätemätön, ja työsopimuksiin tulee edelleen kirjata työajaksi 37,5 tuntia.

– Työaikaa ei ole pakko pidentää, mutta jos näin toimitaan, se toteutetaan työehtosopimuksilla sovittujen työaikajärjestelmien kautta. Myöskään mahdollisiin työnantajan omiin ehdotuksiin työajan pidentämisestä ei tarvitse suostua, Huovila sanoo.

Jos työnantaja kuitenkin vaatii allekirjoittamaan uuden työsopimuksen, ota yhteys omaan luottamusmieheesi tai liiton neuvontapalveluun.

Juttua on päivitetty ja täydennetty Huovilan kommentilla 19.1. klo 15.31. Julkaistu ensimmäisen kerran 30.12.2016 klo 15.05.

 

 

Teksti: Tiina Ritala

 

Uusimmat

Suosituimmat