Uutinen - 03.04.2018 klo 09.07
Työttömyysturva

Aktiivimallin ensimmäinen seurantakausi täyteen – palvelualoilla käsittelyajat eivät juuri veny

Aktiivimallia vastustettiin mielenosoituksessa helmikuussa. Kuva: Jukka Rapo

Aktiivimallia vastustettiin mielenosoituksessa helmikuussa. Kuva: Jukka Rapo

Työttömyysturvan ns. aktiivimallin ensimmäinen 65 päivän tarkastelujakso on nyt täynnä. Palvelualojen työttömyyskassalla ei vielä ole tietoa siitä, kuinka monia 4,65% leikkaus tulee koskemaan. Hakemusten käsittelyaikoihin kassanjohtaja Markku Virtanen odottaa korkeintaan päivien lisäystä.

Vuoden alusta voimaan tullut työttömyysturvan aktiivimalli uhkaa leikata 4,65% päivärahasta niiltä työttömiltä, jotka eivät ole osoittaneet aktiivisuuttaan lain vaatimalla tavalla. Kuinka monia Palvelualojen työttömyyskassasta päivärahaa saavia tämä sitten koskisi?

Sitä ei vielä tiedetä, vaikka ensimmäinen 65 päivän seurantajakso on nyt täynnä, kertoo kassanjohtaja Markku Virtanen

"Tarkka luku selviää vasta kun ensimmäisen jakson jälkeen päätöksiä on tehty jonkin aikaa. Hakemukset tulevat huhtikuun aikana tipoittain, eivät kaikki kerralla. Vapun jälkeen tiedetään sitten tarkasti, mikä oli ensimmäisen seurantajakson tulos", Virtanen kertoo.

Palvelualojen työttömyyskassan päivärahansaajista melko suuri, ja yhä kasvava, osuus tekee työtä osa-aikaisesti ja saa soviteltua ansiopäivärahaa. Heistä käytännössä kaikkien voi odottaa täyttävän sen aktiivimallin ehdon, että töitä on vähintään 18 tuntia 65 päivän seurantajaksossa. Tällä erää heitä on noin 35 % päivärahansaajista, ja ainakaan valtaosaa heistä leikkaus ei siis koske, Virtanen toteaa.

Sovitellun päivärahan saajien määrän voisi jopa ajatella kasvavan juuri aktiivimallin ehtojen vuoksi, mutta näin ei välttämättä ole, koska heidän osuutensa kassan päivärahan saajista on muutenkin kasvanut jo vuosia.

Aktiivimallin on myös pelätty pidentävän työttömyysturvahakemusten käsittelyaikoja, koska se tuo lisätöitä työttömyyskassoille. Lisää työtä tuleekin, mutta Virtasen mukaan se viivyttää käsittelyaikoja mieluumminkin päivillä kuin viikoilla. 

Palvelualojen työttömyyskassassa on otettu maksusovelluksesta käyttöön uusi versio, joka poimii hakemuksista osin automaattisesti esille ne, joissa tulee tarkasteltavaksi muutos aktiivimallin ehtojen vuoksi. Ensin se siis seuraa niitä tapauksia, joissa kassan täytyy tehdä päätös päivärahan leikkaamisesta. Jatkossa sovellus poimii esille myös ne tapaukset, joissa leikkaus jatkuu tai päiväraha palaa ennalleen, kun aktiivisuusehto onkin taas täyttynyt. Automatiikan ansiosta kassan käsittelijöiden lisätöiden määrä pienenee. Tilannetta helpottaa hieman myös se, että työttömyys palvelualoilla on yleisesti laskussa.

"Joku yksittäinen pidempi viivästys voi tietysti silti aina tulla", Virtanen toteaa.

Normaaliin tapaan päivärahan saajat saavat päätöksistä viestin kassalta. Niitä lähetetään sitä mukaa, kun päätöksiä valmistuu. Tuoreimpien eli helmikuun tietojen mukaan Palvelualojen työttömyyskassasta sai päivärahaa noin 16 600 ihmistä, ja heistä noin 5 700 sai soviteltua päivärahaa.

Niiden työttömien, jotka saavat työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa, aktiivisuutta seuraa Kela. Aamulehti kirjoitti viime viikolla, että siihen mennessä saatujen tietojen mukaan vain 46 prosenttia näistä työttömistä on alkuvuoden aikana täyttänyt aktiivisuusehdon. Muita uhkaa siis leikkaus.

Koska viime vuonnakin ehdon olisi täyttänyt Kelan julkisuuteen antamien tietojen mukaan lähes sama osuus työttömistä, aktiivimalli ei vaikuta juurikaan onnistuneen työttömien aktivoimisessa.

Aktiivisuusedellytyksen voi täyttää joko olemalla työssä 18 tuntia 65 arkipäivän eli noin kolmen kuukauden aikana, yritystoiminnalla tai osallistumalla TE-toimistojen järjestämiin työllistymistä edistäviin palveluihin. Leikkaus kestää seuraavan tarkastelujakson ajan, mutta leikattu tuki palautuu sen jälkeen ennalleen, jos aktiivisuusehdon täyttää sen aikana.

Ammattiliitot, kuten PAM, ovat vastustaneet aktiivimallia, koska se leikkaa työttömyysturvaa ja vieläpä monissa tapauksissa syistä, joihin työtön itse ei pysty juuri vaikuttamaan. Kaikilla alueilla kun avoimia työpaikkoja ei juuri ole ja TE-toimistojen palveluista on monilla alueilla myös pulaa.

Helmikuussa lakia vastustettiin laajalla mielenilmauksella ja työnseisauksilla, ja sen kumoamiseksi on myös tehty yli 140 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite, jonka eduskunta käsittelee myöhemmin. PAMin keskusjärjestö SAK on esittänyt aktiivimallin tilalle kannustavampaa työllistymismalliaan.

 

 

Teksti: Tuomas Lehto

 

Uusimmat

Suosituimmat