Tiedote - 22.10.2018 klo 13.06
Työehtosopimusneuvottelut

Vartiointialan lakko toteutuu – sovittelu päättyi ilman sovintoesitystä

Vartiointialan sovittelu päättyi tuloksettomana tänään maanantaina. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala katsoi, ettei sovintoesityksen antamiselle näyttänyt olevan edellytyksiä. Niinpä koko vartiointialaa koskeva lakko alkaa aiemman ilmoituksen mukaisesti keskiviikkona 24.10. heti vuorokauden vaihduttua.

Palkankorotusten kustannusvaikutuksesta oli osapuolten välillä jo yhteisymmärrys. Nyt kiista koskee ennen kaikkea korotusten kohdentumista. PAMin mielestä on omituista, etteivät työnantajat ole valmiita palkitsemaan pitkään alalla olleita, kokeneita ja ammattitaitoisia työntekijöitä PAMin esittämällä tavalla.

"Juuri nämä henkilöt ovat yritysten selkäranka ja heidän osaamisellaan on suuri vaikutus asiakkaiden kilpailuttaessa vartiointipalveluita. Se, jolla on näyttää ammattitaitoinen väki, voittaa todennäköisesti myös parhaat toimeksiantosopimukset", PAMin puheenjohtaja Ann Selin toteaa.

Palkkaratkaisun saavuttaminen on tässä työkiistassa keskeistä, mutta erimielisenä on edelleen myös muita ns. tekstikysymyksiä.

”Paheksumme suuresti joidenkin työnantajien toimia, joilla jo etukäteen yritetään murtaa lakkoa pelottelemalla työntekijöitä. Olemme laittaneet työnantajaliittoon valvontakirjelmän koskien Securitas Oy:tä ja Securitas Palvelut Oy:tä, joissa on menetelty paheksuttavimmin. Edellytämme, että nämä yritykset lopettavat lakonmurtamistoimet välittömästi”, Selin lisää.

Vartiointialan kolmen päivän lakko alkaa keskiviikkona 24.10. ja päättyy perjantaina 26.10. vuorokauden vaihtuessa. Vartiointialan työehtosopimusneuvotteluja on käyty viime keväästä asti PAMin ja Palvelualojen työnantajat Paltan kesken. Lakon ulkopuolelle rajataan hätätyöt sekä tehtävät, joissa lakko vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa.

Vartiointialan työehtosopimuksen piirissä on noin 8500 työntekijää, jotka työskentelevät muun muassa vartijoina, turvatarkastajina, vahtimestareina ja arvokuljettajina. Sopimus on yleissitova. Alalla on oltu sopimuksettomassa tilassa 1.5.2018 alkaen, kun edellinen työehtosopimuskausi päättyi 30.4.2018.

Lisätietoa ja lakko-ohjeita 

Valtakunnansovittelijan tiedote aiheesta

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat