Tiedote - 21.10.2018 klo 11.53
Työelämä

Lakonalaisen työn tekemisestä tulee kieltäytyä

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on julistanut kahden vuorokauden lakon, joka näkyy maanantaina ja tiistaina kuntien siivouksessa, kiinteistöhuollossa, ruokapalveluissa sekä liikunta, kulttuuri- ja urheilupalveluissa. Joukko Suomen Yrittäjien jäsenyrityksiä ja jotkut yksittäiset työnantajat ovat suunnitelleet kyseenalaisia vastatoimia.

JHL:n laillisen poliittisen lakon tarkoituksena on vaatia maan hallitusta lopettamaan irtisanomislain valmistelut. Lakko vaikuttaa kuntien toimintoihin 22.-23.10. Lakon aikana työt ovat lakossa, jonka takia JHL:n jäsenten lisäksi myös muutkaan työntekijät eivät saa tehdä lakonalaisia töitä.

Joukko Suomen Yrittäjien jäsenyrityksiä ja yksittäisiä työnantajia on suunnitellut järjestävänsä lakon alaista ruokahuoltoa useiden paikkakuntien lakkokohteissa. JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine tuomitsi suunnitelmat tiedotteessaan.

”Suomen Yrittäjät syyllistävät toiminnallaan naisia ja haluavat näköjään keskiaikaisella tavalla vaientaa heidät. Poliittinen lakko on laillinen työtaistelutoimi. Maan hallituksen leikkaukset muun muassa työntekijöihin, työttömiin, perheisiin ja opiskelijoihin ovat vaikutuksiltaan suurempia sekä pidempiaikaisempia kuin JHL:n työtaistelutoimet.”

PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi tuomitsee työntajien lakon vastaiset toimet ja muistuttaa, että pamilaiset eivät saa tehdä lakon alaisia töitä.

”Poliittinen lakko on laillinen toimenpide puolustaa työntekijöiden työsuhdesuojaa. Kenenkään ei pidä tehdä lakon alaista työtä lakon aikana. Muistutan erityisesti ruokahuoltoa suunnittelevien yritysten työntekijöitä, että lakonalaisen työn tekemisestä tulee kieltäytyä.”

PAMissa seurataan tilannetta ja tarvittaessa tuetaan JHL:n lakkoa omilla toimenpiteillä.

Katso lisää JHL:n lakosta:

PAMin jäsenet mukana lakossa JHL:n lakkokohteissa
JHL:n Niemi-Laine: Suomen Yrittäjät pitää naisten oikeuksia arvottomina
JHL:n lakkosivut

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat