Uutinen - 02.10.2018 klo 13.55
Työelämä

Ay-liike ei lämmennyt maan hallituksen lievennettyyn versioon irtisanomislaista

Yksilöperusteiset irtisanomiset ovat nostattaneet tunteita keväästä lähtien. Kuva: Gettyimages

Yksilöperusteiset irtisanomiset ovat nostattaneet tunteita keväästä lähtien. Kuva: Gettyimages

Hallitus ilmoitti, että irtisanomisen helpotus koskisikin alle 10 työntekijän yrityksiä. Ay-liike ei lämmennyt tälle ja parille muulle lievennykselle.

Työministeri Jari Lindström (sin) kertoi tiistaina yksilöllisiä irtisanomisia koskevan lakivalmistelun lausuntojen perusteella tehdyistä muutoksista. Irtisanomislaki koskisi enää alle 10 työntekijän yrityksiä eikä alle 20 työntekijän yrityksiä. Uusi raja toisi työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan lain piiriin noin 22 prosenttia palkansaajista, kun aiemmalla rajauksella laki olisi koskenut noin 31:tä prosenttia.   

Lisäksi työttömyysturvan korvaukseton karenssiaika lyhenisi nykyisestä 90 päivästä 60 päivään. Lyhyempi karenssi koskisi kaikkia työntekijöitä, jotka on irtisanottu omasta syystään yrityksen koosta riippumatta. Lindström kertoi myös, että hallitus on lisäksi valmis perustamaan YT-lain muutosten jatkovalmisteluun kolmikantaisen työryhmän. 

Palkansaajat eivät muuttaneet kantaansa. Isoin keskusjärjestö SAK kertoi jo maanantaina, että irtisanomislain sisällön lieventämisellä ei keskiviikoksi julistettuja poliittisia lakkoja peruta, vaan siihen vaadittaisiin koko lain valmistelun lopettaminen. Noin 500 SAK:laista liittopäättäjää kokoontuu perjantaina linjaamaan jatkotoimia irtisanomislain johdosta. PAM on SAK:n jäsen.

Keskusjärjestö STTK kertoi pitäytyvänsä aiemmassa kannassaan, ettei järjestö hyväksy minkäänlaisia työsopimuslain muutoksia, joilla työntekijät asetetaan irtisanomisperusteiden osalta eriarvoiseen asemaan yrityskoon mukaan. Yksityisen sektorin asiantuntijoita ja esimiehiä järjestävä ammattiliitto Pro puolestaan kertoi tiedotteessa, että hallituksen uusi esitys ei poista irtisanomislain heikkouksia.

Hallitus aikoo jatkaa lakivalmistelua ja antaa lakiesityksen eduskunnalle marraskuussa. 

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat