Uutinen - 17.08.2018 klo 13.45
Yhteiskunta

Kassajärjestelmien uudistus veisi tiedon myynnistä suoraan verottajalle

PAMin elinkeinopoliittinen asiantuntija Katri Jakosuo näkee, että Verohallinnon esittämä uudistus vähentäisi talousrikollisuutta.

PAMin elinkeinopoliittinen asiantuntija Katri Jakosuo näkee, että Verohallinnon esittämä uudistus vähentäisi talousrikollisuutta.

Harmaata taloutta voitaisiin torjua ottamalla käyttöön reaaliaikaiset kassajärjestelmät. Uusiin järjestelmiin siirtyminen lisäisi verotuloja, sekä edistäisi reilua kilpailua.

Reaaliaikaisia kassajärjestelmiä käytetään jo 22 maassa, joista 15 on EU:n jäsenmaita. Verohallinto on esitti uudenlaisten kassajärjestelmien käyttöönottoa Suomessa ja totesi sen tarpeen hankeraportissaan viime kesäkuussa. Uudistuksella varmistettaisiin, että Verohallinto saisi tiedot myyntitapahtumista välittömästi myyntihetkellä.

PAMin elinkeinopoliittinen asiantuntija Katri Jakosuo on tyytyväinen siihen, että kassajärjestelmien uudistaminen on nyt ajankohtainen aihe. Tätä uudistusta on PAMissa kaivattu pitkään.

”Palvelualojen menestyksen kannalta online-kassajärjestelmä olisi iso harppaus eteenpäin. Ne estävät ohimyyntiä tehokkaasti. Jos kassajärjestelmän yhteydessä otetaan käyttöön kuitin QR-koodin seuraaminen, annetaan myös kuluttajille ja asiakkaalle mahdollisuus varmistaa omien maksutapahtumien rekisteröityminen Verohallintoon”, Jakosuo kertoo.

Verohallinnon laskelmien mukaan verotulot voisivat lisääntyä uudistuksen myötä jopa 120-140 miljoonaa.

”PAM on jo pitkään suositellut reaaliaikaisten kassajärjestelmien käyttöönottoa. Mielestämme uudistus tulisi toteuttaa mahdollisimman kattavasti kaikilla toimialoilla. Palvelualoilla sen merkitys on kiistaton erityisesti majoitus- ja ravintola- sekä hius- ja kauneudenhoitoalalla, koska näissä palveluissa käteismyynti on edelleen yleistä”, Jakosuo toteaa.

Investoinnit uusiin kassalaitteisiin maksavat itsensä takaisin

Kritiikkiä uudistus kerää siitä, että sen pelätään olevan kallis. Jakosuo korostaa, että uudenlaisten toimintatapojen ja järjestelmien käyttöönotossa on otettava huomioon riittävä siirtymisaika.

”Uudistukset maksavat. Laiteinvestoinnin lisäksi yrityksiltä vaaditaan aikaresursseja. Siksi tarvitaan riittävä siirtymäaika, joilla turvataan erityisesti yksinyrittäjien ja mikroyritysten pysyminen mukana muutoksessa”, Jakosuo sanoo.

Uudenlaisten toimintatapojen jalkautuminen palvelualoille on työnantajien, työntekijöiden kuin myös kuluttajien ja koko yhteiskunnan etu. Harmaan talouden ongelmat maksavat yhteiskunnalle vuosittain enemmän, kuin niiden ennaltaehkäisemiseen käytettyihin resursseihin suunnattu rahasumma.

Harmaata taloutta lisäävän verovälttelyn suitseminen on suotavaa. Sääntely ja veronkierron vaikeuttaminen ja talousrikollisuuden kitkeminen vahvistavat oikeudenmukaista työelämää sekä parantavat työntekijöiden asemaa ja rehellisten yrittäjien toimintaedellytyksiä.

Veronkierron ja erilaisen harmaan talouden torjumisessa uudenlainen kassajärjestelmä antaa mahdollisuuksia parempaan valvontaan. Alustatalouden lisääntyessä sen tärkeys korostuu entisestään, koska tällä hetkellä osa alustatalouden toimijoista ei huolehdi kaikista lakisääteisistä maksuista.

”Kassauudistuksen lisäksi palkkarikoksen käsitteen kirjaaminen lakiin on saatava eteenpäin. Alle vähimmäispalkkojen alittavien palkkojen maksamisesta on tehtävä laitonta. Usein veronkiertely ja alipalkkaus kulkevat käsi kädessä. Siksi niiden ehkäisemiseen liittyviä toimenpiteitäkin olisi järkevä edistää rinnakkain ”, Jakosuo toteaa.

Lue tästä PAMin lausunto reaaliaikaisten kassajärjestelmien soveltuvuudesta Suomeen.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat