Uutinen - 26.05.2018 klo 11.08
Kesätyö

Tarkista saatko kesätyöstä oikean palkan – tyypillinen palvelualan kesätyöntekijän tuntipalkka on yli 7 euroa

Kesätyöntekijä voi tarkistaa, maksetaanko hänelle oikeaa palkkaa, alan työehtosopimuksesta. Kuva: Gettyimages

Kesätyöntekijä voi tarkistaa, maksetaanko hänelle oikeaa palkkaa, alan työehtosopimuksesta. Kuva: Gettyimages

PAMiin tulee kesäsesongin alkaessa usein kysymyksiä siitä, paljonko on oikea palkka alkaneessa kesätyösuhteessa. Oikean palkan saa tarkistettua alan työehtosopimuksesta.

Kaupat, ravintolat, kiinteistöpalvelut ja huvipuistot tarjoavat usealle nuorelle kesätyöpaikan tänäkin kesänä. Näiden alojen perustuntipalkka työntekijälle, jolla ei ole aiempaa työkokemusta on tyypillisesti yli 7 euroa.

PAMin työaika- ja palkkausjärjestelmäasiantuntija Sirpa Leppäkangas kannustaa ensimmäistä kertaa palvelualoille työllistyviä ottamaan oikeasta palkasta selvää tutustumalla alan työehtosopimukseen ja palkkataulukoihin. Näin varmistaa sen, että työsopimuskin on ajan tasalla.

”Työehtosopimuksesta ja voimassa olevista palkkataulukoista löytyvät tiedot siitä, paljonko palkkaa kuuluu maksaa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ensimmäistä kesää kaupan kassalla työskentelevän lukiolaisen palkka on vähintään 8,03 euroa tunnissa", Leppäkangas kertoo.

”Myös jäätelökioskilla tuntipalkka on yli 7 euroa. Ja tuntipalkka on maksettava kaikilta tunneilta, jotka on merkitty työvuorolistaan, myös huonon sään takia peruuntuneilta”, hän huomauttaa.

Nuoret tarjoilijat ovat tuttu näky kesäkahviloissa. Blokkarin tuntipalkka on vähintään hiukan yli 7 euroa ja esimerkiksi pikaruokaravintolaan työllistyneen kokkiopiskelijan kuukausipalkka on työehtosopimuksen mukaan puolestaan 1 306 euroa.

”Peruspalkan lisäksi kesätyöntekijöille kuuluu maksaa työaikalisät, kuten sunnuntaityökorvaus tai iltalisät. Näistä korvauksista muodostuu kesän ajan tienesteihin helposti usean sadan euron lisätulo. Palvelualoilla lisien osuus toimeentuloon on merkittävässä roolissa”, Leppäkangas kertoo.

Kiinteistöpalvelualalla nuorten kesätyötehtäviin kuuluu usein nurmikonleikkuu tai piha-alueiden siivous.

”Esimerkiksi lukion kesälomalaiselle, joka palkataan kiinteistöhuoltoyhtiöön hoitamaan piha-alueita, on maksettava vähintään 9,60 euroa tunnilta”, Leppäkangas kertoo.

Huvipuistoillakin on sovitut palkat

Kesäisin yksi iso kesätyöntarjoaja on myös huvipuistoala, joka tarjoaa monipuolisia työtehtäviä lipunmyyjistä ajolaitetauottajaan.

”Huvipuistoissa työtehtävät on myös jaoteltu palkkaryhmittäin työtehtävien mukana. Useampana kesänä kokemusta kerryttänyt nuori tienaa noin 9 euroa”, Leppäkangas kertoo.

Työehtosopimuksen mukaista palkkaa maksetaan kesätyösuhteissa, jotka ovat työsuhteita, eivät esimerkiksi työelämään tutustumisjaksoja. Palkan lisäksi työsuhteessa on myös muita etuja, kuten loman kertyminen, johon kesätyöntekijäkin on oikeutettu.

Valtaosa palvelualan työehtosopimuksista ei salli nollatuntisopimuksia

Monelle nuorelle ensimmäisen kesätyöpaikan saavuttaminen onn asia, joka muistetaan pitkään ja sillä voi olla vaikutusta myös myöhemmälle työuralle. Siksi Leppäkangas toivoo, että palvelualoille työllistyvät nuoret saisivat hyviä kokemuksia kesätöistä.
Huolestuttavana hän pitää sitä, että kesätyöntekijöitä palkataan yrityksiin niin kutsutuilla nollatuntisopimuksilla, vaikka valtaosassa alan työehtosopimuksissa sitä ei sallita. Nollatuntisopimus saattaa pahimmillaan tarkoittaa tilannetta, ettei nuorelle kerry palkkatuloja lainkaan kesän aikana.

”Valtaosa palvelualojen työehtosopimuksista ei salli sopimuksia, joissa työaika on nolla. Jos taas on sovittu niin sanotusta tarvittaessa työhön kutsuttavan sopimuksesta, on jokainen työrupeama oma määräaikainen työsuhteensa. Lisäksi työntekijällä on aina oikeus kieltäytyä tarjotuista työvuoroista”, Leppäkangas toteaa.

”Nämä työsopimusmuodot eivät ole reiluja, koska ne eivät takaa työntekijälle välttämättä työtunteja ja näin ollen palkkatuloa lainkaan kesätyösuhteen ajalta”, Leppäkangas huomauttaa. 

Tutustu tästä kesätyöntekijöiden tyypillisiin vähimmäispalkkoihin wikikortista

Nollatuntisopimus ei ole reilu

  • Valtaosa palvelualojen työehtosopimuksista ei salli sopimuksia, joissa työaika on nolla.

  • Työehtosopimuksesta ja voimassa olevista palkkataulukoista löytyvät tiedot siitä, paljonko palkkaa kuuluu maksaa.

  • Palkan lisäksi työsuhteessa on myös muita etuja, kuten loman kertyminen, johon kesätyöntekijäkin on oikeutettu.

Uusi alalla?

Oletko tulossa kesätöihin tai juuri aloittanut työskentelyn palvelualoilla? Tutustu sivuiltamme sinulle tärkeisiin tietoihin Uusi alalla -osiosta.

Uutinen on päivitetty 19.3.2019.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat