Uutinen - 14.05.2018 klo 16.37
Palkka

Parturi-kampaaja voitti palkkariidan - tapaus osoittaa oman työaikakirjanpidon tärkeyden

Kuva: Gettyimages

Kuva: Gettyimages

Hovioikeuden päätös jäi lopulliseksi. Työnantajalle tuli maksettavaksi yli 4700 euron palkkasaatavat ja 17 800 euron oikeudenkäyntikulut.

Parturi-kampaaja irtisanoutui työstään elokuussa 2015 ja vaati työnantajaa maksamaan palkkasaatavat. PAM vei tapauksen oikeuteen. Tänään maanantaina Korkein oikeus KKO päätti olla antamatta työnantajalle tämän hakemaa valituslupaa. Tämä merkitsee, että Turun hovioikeuden syksyllä 2017 antama tuomio pysyi ennallaan, ja nainen voitti koko kiistan.

Oikeudessa käytiin läpi kuin palapelinä sitä, milloin parturi-kampaaja on aloittanut työpaikassa ja minä päivinä hän on tehnyt asiakaspalvelua. Hän työskenteli myös salivastaavana, ja pohdinnassa oli, saiko hän tehdä kotonaan tähän tehtävään kuuluvaa markkinointia ja asiakashankintaa.

Asianajaja Anna Lassenius asianajotoimisto Kasanen &Vuorisesta kommentoi, että varsinaista oikeudellista ongelmaa tapauksessa ei ollut, vaan kyse oli näytöllisesti siitä, oliko palkkasaatavia vai eikö ollut.

”Työnantaja väitti, että parturi-kampaaja ei olisi ollut töissä, vaan että hän olisi omaehtoisesti tehnyt markkinointityötä kotonaan, ja meidän väittämämme oli, että työstä oli sovittu”, Lassenius kuvaa.

Kaikkineen työpanosta selviteltiin muun muassa nettiajanvarauskirjan, kassakirjanpidon, laskutusjärjestelmän sekä sähköpostiviestien kautta. Todistajan mukaan työpaikalla seurattiin työaikaa tarkasti, eikä kyseistä parturi-kampaajaa moitittu työajoista. Päinvastoin oikeudessa ilmeni, että hän oli saanut yrityksessä kiitosta markkinointityöstään.

Tapaus osoitti jälleen kerran sen, että työntekijän oma kirjanpito työvuoroistaan on tärkeä asiakirja oikeudessa. Lainvoimaisen hovioikeuden päätöksen mukaan parturi-kampaaja kykeni osoittamaan tehneensä töitä vähintään sovitun tuntimäärän mukaisesti. Oikeus katsoi, että työnantaja oli myös hiljaisesti hyväksynyt markkinoinnin tekemisen kotona.

Tuomion mukaan työnantajan tulee maksaa parturi-kampaajalle palkkasaatavina 4731 euroa viivästyskorkoineen. Tästä ilta-, aatto- ja lauantailisät sekä sunnuntaityökorvaukset vajaan kahden vuoden ajalta ovat 1779 euroa. Lisäksi summassa on yhden kuukauden palkkasaatavia, lomakorvauksia ja odotusajan palkkaa. Työnantajan vastuulle tuli myös noin 17 800 euron oikeudenkäyntikulut.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat