Uutinen - 17.04.2018 klo 15.12
Paikallinen sopiminen

Gallupkysely paikallisesta sopimisesta työpaikoilla

PAM järjestää myös koulutusta paikallisesta sopimisesta luottamusmiehille.

PAM järjestää myös koulutusta paikallisesta sopimisesta luottamusmiehille.

Paikallisia sopimuksia on mahdollista tehdä työehtojen parantamiseksi työpaikalla. PAM on tiedustellut neljältä luottamusmieheltä paikallisesta sopimisesta heidän työpaikoillaan.

1. Millaisia paikallisia sopimuksia sinun työpaikallasi on tehty?
2. Mitä työehtosopimusta työpaikallasi sovelletaan?
3. Mistä asioista sovitte paikallisesti nyt, kun uusi työehtosopimus on astunut voimaan?

1. Paikalliset sopimukset perustuvat meillä pitkälti työehtosopimukseen. Meillä on esimerkiksi käytössä pidennetty 10 tunnin työaika ja toimistotyöntekijät voivat työskennellä myös viikonloppuisin. Lisäksi olemme neuvotelleet 30 minuutin ruokatauon.
2. Myyntihenkilöstöön sovelletaan ensi kädessä kaupan työehtosopimusta, kun taas ruokaravintolan henkilökuntaan sovelletaan matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palvelujen työehtosopimusta palkan osalta, mutta muilta osin seurataan kaupan alan työehtoja.
3. Paikalliset sopimukset koskevat kaikkia IKEA-tavarataloja, ja meillä on yhdenmukainen menettely kaikissa tavarataloissa.
Jatkossa neuvottelemme muun muassa mahdollisuudesta vaihtaa lomaraha vapaaseen. Työntekijät toivovat myös ylimääräistä kahvitaukoa 10 tunnin työpäivien aikana. Lisäksi työntekijät toivovat enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa työvuorojen suunnitteluun sekä ilmoitusjärjestelmää, jossa työntekijät voivat ilmoittautua vapaaehtoisiksi tulemaan töihin esimerkiksi pääsiäisenä, jouluna ja muina kirkollisina pyhinä.

Marcus Krogell, pääluottamusmies, IKEA

1. Ei ole suoranaisesti paikallisia sopimuksia. Säännöllinen työaika on 37,5 t/viikko, mutta sesonkityöntekijöille voidaan sopia erikseen 30 t/viikko, koska työ on sesonkiluontoista. Työskentelemme tuoretuotteiden parissa ja määrät vaihtelevat kausittain.
2. Noudatamme kaupan työehtosopimusta (varastotyöntekijöiden pöytäkirjaa), koska olemme pakkaamo, joka pakkaa ja myy vihanneksia.
3. Meillä on keskusteltu ylityöjärjestelyistä, jotka tosin ovat vapaaehtoisia, mutta muutoin noudatamme työehtosopimuksen palkka- ja muita työehtoja.

Sanela Krak, varaluottamusmies, Osuuskunta Närpiön vihannes

1. Linjakohtaisten yhteistoimintaneuvottelujen aikana tehtiin yksi, eli otettiin käyttöön pidempi työajan tasauttamisjärjestelmä kokoaikaisille työntekijöille. Muusta ei ole paikallisesti sovittu.
2. Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskeva työntekijöiden työehtosopimus.
3. Uuden tessin mukaan, lepoaika työvuorojen välissä pitää olla vähintään 10 tuntia. Työntekijät ovat itse henkilökohtaisesti sopineet lyhyemmästä lepoajasta, 8 tunnista, hotellipuolella työnantajan kanssa.

Marko Pyy, hotelli- ja ravintolapuolen pääluottamusmies, Kymen Seudun Osuuskauppa

1. Meillä ei ole itse asiassa ole ollenkaan paikallisia sopimuksia. Mennään tasan tessin mukaan.
Joillakin yksiköillä on omia palkkataulukkoja, mitkä menevät tessin mukaisen päälle, ei muuta.
2. Kiinteistöalan työehtosopimus, n.s. Kipa.
3. Ei ole toistaiseksi. Siivouksen puolella meillä on työryhmä kasaamisvaiheessa, ja työryhmässä keskustellaan lähemmin eritelisästä. Katsotaan minkälainen sopimus saadaan aikaan.

Tea Määttänen, kiinteistöpuolen pääluottamusmies ISS Palvelut Helsinki

 

 

Teksti: Marie Sandberg-Chibani

 

Uusimmat

Suosituimmat