Tiedote - 14.02.2018 klo 13.25
Työehtosopimusneuvottelut

PAM jätti lakkovaroituksen kiinteistöpalvelualalle

Palvelualojen ammattiliiton PAMin hallitus päätti lakkovaroituksen antamisesta useisiin eri kohteisiin kiinteistöpalvelualalla eri puolilla Suomea. Lakot alkaisivat 1.3. mikäli siivoojille, kiinteistönhoitajille ja talonmiehille ei sitä ennen saada työehtosopimusta. PAM katkaisi neuvottelut työehtosopimuksista eilen.

PAM ja Kiinteistötyönantajat palasivat neuvottelupöytään eilen tiistaina melkein kaksi viikkoa jatkuneen neuvottelupaussin jälkeen.
”Tilanne neuvotteluissa oli eilen se, että työnantaja toi entiset esityksensä pöytään ja sanoi ei meidän esityksillemme. Palkankorotuksista luvattiin vain yleistä linjaa. Totesimme, että tästä emme kykene jatkamaan”, PAMin puheenjohtaja Ann Selin sanoo.

Lakko toteutetaan 12 yrityksessä eri puolilla Suomea. Se alkaa 1.3. klo 06.00 ja päättyy 3.3. klo 06.00. Lakon piirissä on työntekijöitä yhteensä noin 1100. PAMin 1.2. julistama ylityökielto on voimassa edelleen.

”Pahoittelemme jo nyt lakosta mahdollisesti koituvaa haittaa ihmisille ja siivous- ja kiinteistönhoitokohteille. Toisaalta uskomme, että näin teemme näkyväksi myös siivoojien ja kiinteistönhoitajien työn merkityksen kaikkien arjen sujumisessa”, Selin sanoo.

Kiinteistöpalvelualan työntekijät – siivoojat, kiinteistönhoitajat ja talonmiehet – ovat olleet erittäin huolissaan työnantajaliiton tekemistä esityksistä, esimerkiksi sunnuntai- ja muiden työaikalisien poistamisesta. Huoli on koskenut toimeentuloa. Samalla he ovat kokeneet esitysten olevan osoitus siitä, miten vähän arvoa työnantaja heidän työlleen antaa. Se on suututtanut.

”Meillä on tavoitteena päästä kehittämään muun muassa alan palkkausjärjestelmää ja palkkatasoa sen lisäksi, että haluamme torjua heikennykset. Kiinteistötyönantajien nyt esittämillä eväillä alan kehittäminen ei onnistu”, Selin toteaa.

Neuvottelujen ohella on hiertänyt se, että Kiinteistötyönantajat tekevät yhteistyötä elinkeino- ja koulutuspolitiikassa yhdistyksen kanssa, joka on edustavinaan työntekijöitä. Tässä Kiinteistötyönantajat pönkittää yhdistystä.

”Työnantajien motiivi pönkittämiseen voi olla se, että emme ole heidän kanssaan aina samaa mieltä”, Selin arvelee.

PAM neuvottelee parasta aikaa useille muille yksityisen palvelun sopimusaloille työehtosopimusta. Suurimpia niistä ovat kaupan ala ja majoitus-, ravitsemus-, ja vapaa-ajanpalveluala.

”Minkään muun alan neuvotteluissa ei ole tällaisia vaikeuksia, vaikka tavoitteet työnantajaliittojen kanssa voivat olla hyvinkin erilaisia”, Selin sanoo.

Käytännössä lakkovaroituksen antaminen merkitsee sitä, että valtakunnansovittelija kutsuu osapuolet jossain vaiheessa ennen lakkojen alkamista sovitteluun.

Kiinteistöpalvelualan yleissitovan työehtosopimuksen piirissä on noin 70000 työntekijää.

PAMin lakkosivuston löydät tästä.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat