Uutinen - 09.09.2016 klo 08.50

Hotellin työvuorolista tiimityönä

Työvuorolistaa täytetään lyijykynällä työajalla. Mikko Kurkela, Nita Juntura, Noora Niemi ja Johanna Lyhty tutkailevat listapohjia. Kuva: Pauli Hänninen

Työvuorolistaa täytetään lyijykynällä työajalla. Mikko Kurkela, Nita Juntura, Noora Niemi ja Johanna Lyhty tutkailevat listapohjia. Kuva: Pauli Hänninen

(Pam-lehti 10/2016) Kylpylähotelli Levitunturissa vastaanoton ja myynnin työntekijät suunnittelevat itse oman työvuorolistansa. Listaa täytetään vaiheittain, jolloin nopeat vuoronvalkkaajat eivät syö hitaita.

"Apua! Joku ottaa parhaat vuorot ja minä tyydyn siihen, mitä jää."

Tämä oli ensimmäinen työntekijöiden reaktio, kun vastaanoton henkilökunnalle esitettiin alkuvuonna kokeilua uudenlaisesta tavasta laatia työvuorot. Enää vuorolistoja ei tekisi vain esimies, vaan työntekijät itse. Vastaanoton palveluesimies Nita Juntura halusi selvittää ammattiopintojensa opinnäytetyönä, sopisiko ns. yhteisöllinen työvuorosuunnittelu hotelliympäristöön.

Vaikeusastetta lisäsi se, että lista piti tehdä ottaen huomioon hotellin tarpeet, työkaverin ja omat toiveet, lainsäädäntö sekä työehtosopimus.

Niin kuitenkin kävi, että työntekijät halusivat jatkaa käytäntöä ensimmäisen tiimityönä tehdyn kolmiviikkoislistan jälkeen. Vaikka ennenkin oli voinut esittää toiveita, nyt vuoroihin pystyi vaikuttamaan aiempaa enemmän. Lappilaishotellissa Levillä vuorolistoja on nyt tehty jo 5 kuukautta tiimityönä. Työntekijät ovat uuteen käytäntöön selvästi tyytyväisiä.

– Kaikki innostuivat siitä! Tässä pääsee vaikuttamaan enemmän omiin vuoroihin, vastaanottovirkailija Johanna Lyhty kertoo.

Kaikille respassa tulee yövuoroja, mutta nyt jokainen voi miettiä, kuinka paljon niitä haluaa tehdä. Kaikki tajuavat, että vapaapäivillä ei voi olla yhtä aikaa moni, jos hotelli on täynnä. Päällekkäisissä vapaatoiveissa ja sairaustapauksissakin mietitään, kenellä on millainen meno ja kuka voisi olla töissä.

Listaa täytetään vaiheittain, jolloin nopeat vuoronvalkkaajat eivät syö hitaita. Listapohjassa on valmiina tietoina vain kunkin päivän miehitystarve ja se, kenelle kuuluu milloinkin viikonloppuvapaa.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 10/2016, joka ilmestyi 9.9.

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat