Tiedote - 18.05.2016 klo 10.07

PAMin Selin: Epävarmuustekijöitä kiky-neuvotteluissa huolestuttavan paljon

Kilpailukykysopimuksen mukaiset neuvottelut ovat käynnissä kaikilla PAMin pääsopimusaloilla. Vaikka toukokuun loppuun asetettu aikaraja lähestyy, ei neuvotteluissa olla lähelläkään lopullisia ratkaisuja.

-Neuvotteleminen on poikkeuksellisen vaikeaa. Jäsenten tunnelmat ovat hyvin ristiriitaiset, mikä on tietysti selvää, kun työehtoihin puututaan tuntuvastikin, eikä toisaalta ole vieläkään tietoa miten hallitus aikoo toimia ostovoiman parantamiseksi. Veronkevennykset tukisivat nimenomaan yksityisten palvelualojen työllisyyttä, kun kulutus paranisi. Sillä on paljon isompi merkitys kuin vaikkapa sovitulla työajan pidennyksellä, linjaa PAMin puheenjohtaja Ann Selin.

Selinin mielestä on hienoa, että Puuliitto ja Metsäteollisuus pääsivät sopimukseen oman alansa osalta.

-Näkisin, että meilläkin hiertäneen selviytymislausekkeen osalta ratkaisu olisi vastaava kirjaus niin sanotussa allekirjoituspöytäkirjassa, eli lausekkeesta sovittaisiin määräaikaisesti, Selin sanoo ja jatkaa

-Toinen hyvä signaali on ministeri Jari Lindströmin kaavailut unohtaa lähes kaikkien tahojen huonona pitämä idea ilmaisesta työnäytekokeilusta. On kiitoksen paikka, että ministeriössä on reagoitu vaikeaan neuvottelutilanteeseen, vaikka vieläkin epävarmuustekijöitä on liikaakin ilmassa.

PAMin valtuuston kokouksen alussa SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sekä PAMin puheenjohtaja Ann Selin molemmat puheissaan toivat esiin kilpailukykysopimuksen taustoja sekä tämän hetkistä tilannetta. Selin kuitenkin sanoi, että lopputulosta on lähes mahdoton ennakoida vielä tässä vaiheessa.

-Sopimuksen kattavuuden osalta en lähde arvailemaan mitään, kun jo omien pöytien osalta on vaikea arvioida mihin neuvottelut päätyvät. Tuntuu, että EK voisi antaa vähän vapauksia työnantajaliitoille sopia oman sektorinsa osalta parhaat ratkaisut ja päästää irti tyrmäysvoittotavoitteistaan, toivoo Selin.

PAMin valtuusto on koolla 18.–19.5. Helsinki Congress Paasitornissa. Kokouksen kulkua voi seurata twitterissä tunnisteella #pamvaltuusto.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat