Uutinen - 21.04.2016 klo 15.51

Perhevapaat uusiksi ilman lisäkuluja

SAK:n esitys lisäisi muun muassa isien mahdollisuutta käyttää perhevapaita. Kuva: iStock

SAK:n esitys lisäisi muun muassa isien mahdollisuutta käyttää perhevapaita. Kuva: iStock

SAK teki esityksen, jossa perhevapaiden kulut eivät lisäänny, mutta joustavuus ja tasapuolisuus lisääntyvät.

- Nykyjärjestelmä on jäykkä, se ei tue työllisyyttä eikä tasa-arvoa eikä tunnusta perheiden erilaisuutta, SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta perusteli tarvetta uudelle perhevapaaesitykselle sen julkistamistilaisuudessa torstai-aamuna.

Nykyjärjestelmää on rakennettu pala palalta. Koko systeemiä muuttavia esityksiä, esim, 6 + 6 + 6 –malli, on tehty, mutta niiden hintalapuksi on merkitty satoja miljoonia euroja. SAK laati esityksen, joka ei nostaisi kuluja.

SAK:n esitys koostuu 5 viikon raskausrahasta, 12 kuukauden vanhempainrahasta ja 6 kuukauden hoitorahasta.

12 kuukauden vanhempainrahasta molemmille vanhemmille olisi varattu 3 kuukautta henkilökohtaiseksi kiintiöksi. Nyt isyysloma on 54 arkipäivää, eli reilun 2 kuukautta. Kiintiöistä 3 viikkoa olisi mahdollista käyttää yhtä aikaa, esimerkiksi syntymän jälkeen. Jäljelle jäävä 6 kuukautta vanhempainrahaa jaettaisiin tasan vanhempien kesken, mutta niitä voisi siirtää toiselle vanhemmalle tai perheenjäsenelle.

Vanhempain- ja hoitorahaa saisi käyttää yksittäisinä päivinä, puolitettuina tai pitkinä vapaina. Päivien puolittaminen pidentäisi niiden määrää. Jos rahoja käyttää puolitettuna, lapsi voisi olla päiväkodissa. Näin esimerkiksi osa-aikatyö onnistuisi.

- Joustoista hyötyvät etenkin pätkätyöläiset ja itsensä työllistäjät. Myös vakinaisessa työsuhteessa olevat vanhemmat voivat huolehtia ammattitaidostaan käväisemällä työelämässä perhevapaan lomassa, Kaukoranta selvittää järjestön tiedotteessa.

Tällä hetkellä vanhempainvapaata ei voi keskeyttää.

Vapaita 7 vuoteen asti

Etuudet kuuluisivat myös etävanhemmille ja esimerkiksi samaa sukupuolta oleville vanhemmille.

Molempien vanhempien ensimmäisen kuukauden vanhempainraha sekä raskausraha olisi suuruudeltaan 90 % tuloista ja sen jälkeen 70%. Nyt isille korvaus on koko ajan 70 %. Puolen vuoden pituinen hoitoraha olisi 800 euroa kuukaudessa. Jos sen puolittaa, sen taso olisi hiukan yli perustasoisen kotihoidon tuen, ja se riittäisi vuodeksi.

Vanhempainrahat olisi SAK:n mallissa käytettävä siihen mennessä, kun lapsi täyttää 3 vuotta ja hoitorahat siihen mennessä, kun lapsi täyttää 7 vuotta.

Työnantajien velvoitteen myöntää vanhempainvapaita SAK säilyttäisi ennallaan.

Keskustelu liikkeelle

SAK oli pyytänyt ensi vuonna perheasioista vastaavana ministerinä aloittavan kansanedustaja Annika Saarikon (kesk) tilaisuuteen kommentoimaan aloitetta. Suurimpana muutoksena Saarikko piti sitä, että kotihoidontukea vastaava vanhempainraha olisi kokopäiväisenä vain puolen vuoden pituinen nykyisen 3 vuoden sijaan. Kotihoidontuki on ollut erityisesti Keskustan lempilapsi.

Perheistä 90 % käyttää kotihoidontukea, mutta 55 % käyttää sitä enintään vuoden. Siihen SAK:n esittämä puolitettu vanhempainraha riittäisi.

Asiassa etenemistä Saarikko ei tämän hallituskauden aikana luvannut, sillä hallitus on päättänyt perhepolitiikkansa painopisteeksi lasten ja perheiden palvelujen kehittämisen ennaltaehkäisevään suuntaan. Saarikon mielestä esityksen hyvä puoli oli erityisesti perheiden monimuotoisuuden tunnustaminen ja joustavuus. Yksittäisillä lakimuutoksillakin voidaan niissä asioissa päästä eteenpäin, hän uskoo.

Kaukoranta sanoikin SAK:n toivovan, että esitys saa keskustelun heräämään.

SAK:n perhevapaaesityksen löydät täältä.

 

 

Teksti: Auli Kivenmaa

 

Uusimmat

Suosituimmat