Uutinen - 22.04.2016 klo 09.22

Oppisopimustyötä 2 euron tuntipalkalla kouvolalaiskampaamossa

Sini Silovaara ihmettelee, miksi oppisopimustoimisto hyväksyi työsopimukset 2 euron tuntipalkalla. Kuva: Marja Seppälä

Sini Silovaara ihmettelee, miksi oppisopimustoimisto hyväksyi työsopimukset 2 euron tuntipalkalla. Kuva: Marja Seppälä

Kouvolassa tunnettu parturi-kampaamo maksoi joukolle oppisopimuskoulutettavia 2 euroa tunnilta. Heidän mittansa tuli täyteen. Yrittäjä yllättyi tilanteesta.

– Kahden euron tuntipalkalla ei elä, tiivistää kouvolalainen Sini Silovaara syyt, miksi hän ja viisi muuta oppisopimuskoulutettavaa päättivät keskeyttää oppisopimuksen Hiustropiikki-kampaamossa tammikuun lopulla.

– Minulla se oli myös jaksaminen. Kun tein kahta työtä, vapaapäiviä ei jäänyt juuri ollenkaan, täydentää Pirita Veijanen, joka työskenteli kampaamon ohella Prismassa viikonloppuisin saadakseen vähän lisätuloja.

Sen lisäksi, että palkka oli pieni, moni oppisopimuksen alussa luvattu asia ei toteutunut. Työsopimuksiin oli kirjattuna 25 tai 30 työtuntia viikossa, mutta usein töitä oli selvästi vähemmän. Esimerkiksi koko viime lokakuun aikana Meri Suokas teki 30 työtuntia ja tienasi siis 60 euroa. Alussa naisille oli luvattu, että palkat nousevat kun saa asiakkaita, mutta näin ei tapahtunut. Työvuoroista sai heidän mukaansa tiedon joskus vasta edellisenä päivänä, tai niihin tuli viime hetken muutoksia.

Ryhmä toi kokemuksensa PAMin tietoon. Nyt PAM hoitaa tapausta riita-asiana, jossa käsiteltävänä ovat palkkaus, sopimustunnit ja oppisopimuksen toteutuminen.

Hiustropiikki on Kouvolassa tunnettu yritys: sillä on kaksi suurta liikettä, keskustassa ja kauppakeskus Veturissa, ja omistaja Katri-Leena Koivula on palkittu Kouvolan vuoden yrittäjänä vuonna 2010. Hän kuuluu Suomen Hiusyrittäjien hallitukseen.

Koivula kertoo Pam-lehdelle ihmettelevänsä tilannetta ja ryhmän lähtöä. Hän pitää palkkaa kohtuullisena oppisopimuskoulutettavalle, joka vasta opettelee ammattia eikä alussa vielä voi ottaa vastaan asiakkaita ainakaan täydellä hinnalla.

– Se ei ole palkka, jolla kukaan eläisi, sen jokainen ymmärtää, mutta tytöthän tulivat meille hankkimaan itselleen ammattia.

– Heillä oli tavallaan normaali viisipäiväinen viikko, ja niinä päivinä kun he olivat koulussa, he eivät tietenkään käyneet töissä, Koivula perustelee joidenkin kuukausien vähäisiä työtunteja.

Hänen mukaansa sopimustunnit olisivat alkaneet toteutua, kun tiiviimpi teoriajakso oli takana. Työvuorolistat pyritään Koivulan mukaan antamaan tiedoksi yleensä kaksi viikkoa etukäteen, mutta esimerkiksi sairastumiset voivat tuoda niihin muutoksia.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 5/2016, joka ilmestyi 22.4.

 

 

Teksti: Tuomas Lehto

 

Uusimmat

Suosituimmat