Uutinen - 02.12.2015 klo 10.12

Selin: "Me olisimme olleet valmiita vastuulliseen, Suomen kannalta hyvään ratkaisuun"

Ann Selin tulkitsee, että EK kaatoi työmarkkinasopimuksen.

Ann Selin tulkitsee, että EK kaatoi työmarkkinasopimuksen.

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseksi kariutuivat keskiviikkona. PAMin puheenjohtaja Ann Selin hämmästelee Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n vetäytymistä neuvotteluista loppumetreillä.

–- EK tämän homman kaatoi. Me olisimme olleet valmiita vastuulliseen, Suomen kannalta hyvään ratkaisuun, Selin kommentoi neuvottelujen päättymistä. Selin tulkitsee, että tämän jälkeen yhteiskuntasopimukseksi kutsuttua keskitettyä työmarkkinaratkaisua ei enää oteta esille.

Neuvotteluissa on ollut nopeat käänteet. Selin katsoo, että viimeinen soppa lähti EK:n viime viikolla tekemästä päätöksestä, ettei se enää tee keskitettyjä ratkaisuja ensi huhtikuun lopun jälkeen. Sen jälkeen Auto- ja kuljetusalan AKT ilmoitti, ettei se ole mukana yhteiskuntasopimuksessa. Tänään EK totesi, ettei se jatka neuvotteluja ilman AKT:tä. Sopimuksen kattavuus olisi voinut nousta 97 prosenttiin ilman kuljetusliittoakin. Edellisten keskitettyjen ratkaisujen kattavuus on ollut hiukan yli 90 prosenttia.

Ei kelvannut EK:lle


SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly epäilee, että EK:lla ei ollut alkujaankaan halua sopia Suomen taloutta ja työllisyyttä parantavasta työmarkkinaratkaisusta, vaan se on passiivisesti myötäillyt maan hallituksen linjauksia. SAK olisi ollut vielä valmis jatkamaan neuvotteluja.

EK:n ehtoa AKT:n mukaantulosta Lyly pitää erikoisena siksi, että AKT haluaa itse asiassa samaa kuin työnantajat eli sopimista liittokierroksella.

– Riittävä kattavuus niin työnantajille kuin palkansaajille olisi ollut saatavissa, Lyly sanoo tiedotteessa.

SAK toi syyskuussa neuvottelupöytään tarjouksen nollasopimuksesta vuodelle 2017 ja neuvottelujen edetessä uudenlaisen lomarahamallin, jossa työttömyyden kasvaessa lomaraha olisi elänyt alaspäin ja hyvän työllisyyden aikana ylöspäin.

– Vuoden 2017 nollakorotus, uuden Suomen mallin tekeminen, sosiaalimaksujen alentaminen ja joustavan lomarahan muodostama kokonaisuus ei EK:lle kelvannut. EK haluaa hallituksen pakkolakien tuomat työehtojen heikennykset, jotka ajavat pienipalkkaiset toimeentulon äärirajoille, Lyly toteaa.

PAM lähtee nyt valmistautumaan normaalille liittokierrokselle.

–- Ennenkin on sovittu liittokohtaisesti. Se on ihan normaalia, Selin sanoo.

–- Kun rinnalla kulkevat maan hallituksen toimet pakkolakien valmisteluineen, on kenttämme ärhäkkäämpi kuin koskaan. Ennakoin levotonta aikaa työmarkkinoille. EK ei nyt tiennyt, mitä tilasi, Selin sanoo.

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat