Uutinen - 29.10.2015 klo 15.59

Pätkätyöntekijä voi maksaa omavastuun kasvattamisen moneen kertaan

Hallituksen toissaviikolla esittämistä työttömyysturvaleikkauksista kärsisivät erityisesti sovitellun päivärahan saajat ja pitkäaikaistyöttömät.

Hallitus toi toissaviikolla julkisuuteen esityksensä työttömyysturvaleikkauksista. Suurimmat muutokset olisivat ansioturvan keston lyhentäminen 100 päivällä sekä omavastuuajan pidentäminen kahdella päivällä.

Omavastuuajan muutos haukkaa erityisesti sovitellun päivärahan saajilta, vaikka se koskee kaikkia. PAMin työttömyyskassassa on tällä hetkellä reilu 18 000 etuuksien saajaa. Heistä noin neljännes, 4600 henkeä, saa soviteltua päivärahaa. Sitä maksetaan osa-aikatyötä, lomautuksen vuoksi lyhennettyä työpäivää tai alle 2 viikon työkeikkaa tekevälle.

Nyt työttömyyden ensimmäiseltä 5 päivältä ei saa työttömyyskorvausta, jatkossa aika olisi 7 päivää. Yhtäjaksoisesti kokonaan työttömänä olevalta muutos vie siis ansioturvan 2 päivälta. Pitkään soviteltua päivärahaa saavalle omavastuuajan pidennys sen sijaan kouraisee useampaan kertaan. Syynä on se, että ansioturvan ehtona oleva työssäoloehto kertyy sovitellun päivärahan saajilla, koska he ovat töissä. Kun työtä on 26 viikon työssäoloehtoa vastaava aika täynnä, sovitellun päivärahan saajalla alkaa periaatteessa uusi ansioturvajakso omavastuineen. Laissa määritellään kuitenkin tällä hetkellä, että omavastuuaika vähennetään vain kerran vuodessa.

Esityksen mukaan alle 58-vuotiaat voisivat jatkossa saada ansioturvaa enintään 400 päivää, ja alle 3 vuoden työhistorialla enintään 300 päivää. Työttömyyskassojen yhteisjärjestö TYJ on laskenut, että ansioturvan keston leikkaus vaikuttaisi 8-10 prosenttiin ansiopäivärahan saajista. Viime vuonna ansiopäivärahaa sai 322000 henkilöä. Jos muutokset olisivat olleet voimassa tuolloin, noin 30 000 olisi tippunut työmarkkinatuelle 400 päivän jälkeen. Alle 3 vuoden työhistoria taas on tyypillisesti nuorilla ja he työllistyvät usein nopeasti. 300 päivan raja olisi tullut vastaan muutamalla tuhannella.

- Keston leikkaus vaikuttaakin ennen kaikkea ikääntyneisiin pitkäaikaistyöttömiin. Leikkaus kohdistuu näin pieneen pitkäaikaistyöttömien ryhmään, jonka asema työmarkkinoilla on huono, TYJ totesi tiedotteessaan.

 

 

Teksti: Auli Kivenmaa

 

Uusimmat

Suosituimmat