Tiedote - 09.09.2015 klo 09.09

PAMin Niina Koivuniemi: Hallitus haluaa rikkoa järjestäytymisvapautta

Palvelualojen ammattiliitto PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi tapaa tänään kaupan alan työntekijöitä Hämeenlinnan Prismassa. Hän aikoo kysyä tapaamiltaan työntekijöiltä, miten he kokevat hallituksen suunnittelemat palkanalennukset.

- Olen saanut paljon viestejä, joissa palvelualojen työntekijät kertovat olevansa kauhuissaan hallituksen suunnittelemista palkan alennuksista. Varsinkin sunnuntaityökorvauksen leikkaaminen herättää kovaa vihastusta, kun saman aikaisesti halutaan laajentaa kauppojen aukioloaikoja sunnuntaisin ja pyhäpäivisin, toteaa Koivuniemi.

Myyjät menettäisivät sunnuntaityökorvauksen leikkauksessa 2-3 % palkastaan eli noin 750 euroa vuodessa.

- Heikennysten yhteinen vaikutus olisi noin 1 500 euroa vuodessa, joka olisi vieläkin suurempi niillä, jotka tekevät paljon sunnuntai- ja ylitöitä. En ymmärrä, miten pienipalkkaisten kurittaminen lisää Suomen kilpailukykyä.

Koivuniemi näkee, että Sipilän hallitus riistää suunnitelmallisesti naisvaltaisia aloja.

- Työehtosopimuksilla on pystytty tasoittamaan nais- ja miesvaltaisten alojen eroja, mutta nyt hallitus haluaa viedä senkin mahdollisuuden pakottavalla lainsäädännöllä. Tämä on mielestäni törkeää ja rikkoo järjestäytymisvapautta, sanoo Koivuniemi.

Suomen hallituksen toimet ovat ristiriidassa perustuslain ja ILO:n sopimusten kanssa. Koivuniemi näkee hallituksen hakevan ristiriitoja ja epävakautta työmarkkinoille.

- Työnantajaliitot ovat nyt avanneet järjestelmällisen step by step -taistelun ay-liikettä kohti. Hallitus valitsi työnantajien linjan ja käänsi selkänsä järjestäytyneille työntekijöille. Esimerkiksi työnantajien EK on halunnut poistaa sunnuntaityökorvauksen ja sanktioida sairastamisen. Nyt hallitus teki sen EK:n puolesta, korostaa Koivuniemi.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat