Uutinen - 15.04.2015 klo 10.33

Hygieniapassin voi saada erityistestillä

Tarja Ahokas valmistuu tänä keväänä toimitilahuoltajaksi Keskuspuiston ammattiopistosta. Hän suoritti hygieniapassin tavallisena testinä. Kuva: Frank Leiman

Tarja Ahokas valmistuu tänä keväänä toimitilahuoltajaksi Keskuspuiston ammattiopistosta. Hän suoritti hygieniapassin tavallisena testinä. Kuva: Frank Leiman

Oppimisvaikeus, aistivamma tai huono suomen kieli eivät estä hygieniapassin saantia. Helsinkiläisessä Keskuspuiston ammattiopistossa hygieniatestin räätälöinti erilaisille testattaville on arkipäivää.

Puuttuvan hygieniapassin ei pitäisi olla kenellekään uralla etenemisen este, vaikkei tavalliseen osaamistestiin voisikaan osallistua. Hygienia- ja muita testauksia voidaan järjestää myös ns. erityistilannetestinä. Helsinkiläisen Keskuspuiston ammattiopiston opettajilla on kokemusta.

"Meillä on erityistesteihin osallistunut muun muassa kuuroja ja lievästi kehitysvammaisia opiskelijoita", lehtori Mervi Rantanen sanoo. Opisto on järjestänyt testejä myös heikkonäköisille tai sokeille opiskelijoille.

Keskuspuiston ammattiopistossa käy myös opiston ulkopuolisia erilaisissa työelämän vaatimissa testeissä.

Elintarvikelaki vaatii hygieniapassin kaikilta, jotka käsittelevät työssään pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Ilman hygieniapassia ura vaikkapa kahvilassa tai suurkeittiössä voi tyssätä tai työpaikka jäädä kokonaan saamatta. Elintarvikealan koulutuksen yhteydessä on mahdollisuus saada hygieniapassi suoraan, muiden on todistettava osaamisensa testissä.

Jos tavallinen testitilanne ei jostain syystä käy, niin hakijan kannattaa ottaa selvää erityisjärjestelyjen mahdollisuudesta. Erityistilannetesti ei tarkoita sitä, että testattava pääsisi jotenkin helpommalla. Kysymykset ovat samat ja seula yhtä tiukka kuin kaikilla muillakin. Testissä saa käyttää tavallista testitilannetta enemmän aikaa. ”Erityisyys” voi tarkoittaa myös vaikka sitä, että kysymykset luetaan ääneen tai että ne käännetään etukäteen tarpeen mukaan selkokielelle. Niillä, joilla suomen kielen taito on hakusessa, voi olla oikeus käyttää sanakirjaa.

Lue lisää Pam-lehdestä 5/2015, joka ilmestyy 17.4.

 

 

Teksti: Tiina Ritala

 

Uusimmat

Suosituimmat