Tiedote - 06.11.2014 klo 10.58

Joka viides aikoo vähentää matkailu- ja ravintolapalveluiden käyttöä

Eniten kulutusta aikovat vähentää pienituloisimmat kotitaloudet, ilmenee TNS Gallupin toteuttamasta vetovoimabarometrista. Pienituloisten kulutusmahdollisuuksien hupeneminen on myrkkyä palvelualoille, sanoo Palvelualojen ammattiliiton ekonomisti Sampsa Hamarila.

Lähes joka viides (19 %) aikoo vähentää majoitus- ja ravitsemisalan palveluiden käyttöä seuraavan puolen vuoden aikana, ilmenee TSN Gallupin toteuttamasta vetovoimabarometrista. Palvelujen käyttöä vähentävien osuus on kasvanut vuodentakaisesta reilun kolmanneksen (36 %).

Kaikista vastaajista 68 prosenttia arveli käyttävänsä palveluita yhtä paljon kuin aiemmin ja 6 prosenttia aiempaa enemmän. Eniten majoitus- ja ravitsemispalveluiden kulutusta aikovat vähentää pienituloisimmat kotitaloudet. Pienituloiset myös pelkäävät muita enemmän jäävänsä työttömäksi.

Palveluiden käytön väheneminen huolestuttaa PAMin ekonomisti Sampsa Hamarilaa. Barometrin tulokset ovat hänen mukaansa linjassa kuluttajien luottamuksen ja kotitalouksien kulutusmenojen heikkenemisen kanssa.

- Palvelujen kuluttamisen väheneminen on myrkkyä palvelualoille, ja sen seuraukset näkyvät jatkuvina yt-uutisina mediassa. Pienituloisten ostovoiman tukeminen olisi palvelualojen työllisyyden kannalta tärkeää, koska pienituloisella lisäeurosta menee suurempi osa kulutukseen.

Pienituloisten taloudellisen aseman parantaminen vaikuttaa olevan myös suomalaisten intresseissä: Barometrin mukaan liki kolme neljästä (72 %) kaikista vastaajista on sitä mieltä, että tuloerot ovat Suomessa liian isot. Alle 85 000 euron bruttovuositulojen kotitalouksissa asuvilla osuus on vielä suurempi (75 %). Suurituloisissa kotitalouksissa asuvat ovat huomattavasti suopeampia tuloeroille (ks. liite).

TNS Gallup toteutti PAMin teettämän vetovoimabarometrin syys-lokakuussa 2014. Tutkimukseen vastasi tuhat 18–65 -vuotiasta suomalaista.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat