Nyhet - 18.09.2015 klo 15.49

”Vi måste försvara oss, ingen annan gör det för vår del”

Marisol Miettunen är arg och frustrerad över regeringens planer på att skära ner på bland annat söndagstillägget och på att införa karensdag då man blir sjuk.

Marisol Miettunen är arg och frustrerad över regeringens planer på att skära ner på bland annat söndagstillägget och på att införa karensdag då man blir sjuk.

Marisol Miettunen var en av de 30 000 personer som demonstrerade mot regeringens sparpaket på Järnvägstorget i centrum av Helsingfors på fredag förmiddag.

– Vi måste försvara oss, ingen annan gör det för vår del, säger Vasabon Marisol Miettunen som jobbar inom restaurangbranschen.

Hon var en av de 30 000 personer som deltog i demonstrationen i Helsingfors mot regeringens sparpaket som innebär försämrade arbetsvillkor. Det blev en tidig väckning för många som kom från andra orter: till exempel bussen från Vasa till Helsingfors startade på efternatten.

Utöver de som kom till stordemonstrationen i Helsingfors, så deltog uppskattningsvis över 300 000 arbetstagare runt om i landet genom att lägga ner arbetet under manifestationen klockan 11–13. Bakom manifestationen stod arbetstagarnas tre centralorganisationer FFC, STTK och Akava.

Miettunen är arg och frustrerad över regeringens planer på att skära ner på söndags- och övertidsersättningar och ersättningarna för vardagshelger, alltså trettondagen och Kristi himmelfärdsdag.

– Jag har en pojke på 11 år som är hemma på veckosluten. Om söndagsersättningen minskar stannar jag hellre hemma med honom än jobbar, konstaterar Miettunen.

Regeringen har också föreslagit att införa en karensdag då man blir sjuk. Också det upprör Miettunen.

– Jag är borta från jobbet bara då det faktiskt är nödvändigt. Karensdagen kan leda till att folk istället kommer sjuka på jobb.

Hon upplever att arbetslivet har blivit tuffare under de senaste åren.

– Arbetstakten har ökat och man måste behärska flera uppgifter, säger Miettunen som till exempel jobbar som kock, servitris och diskare.

Kvinnor med låga löner står för notan

Regeringens sparpaket beskrivs som ”diktatpolitik”. Paketet, som ska förbättra landets konkurrenskraft, har väckt starkt motstånd då det skulle drabba i synnerhet kvinnor samt låg- och medelinkomsttagare. För dem är ersättningarna en viktig del av lönen.

Servicefacket PAM har till exempel räknat ut att en studerande som jobbar på en snabbmatsrestaurang kan förlora över 8 % av inkomsterna på grund av regeringens sparpaket. Motsvarande siffra för en butiksanställd på deltid är över 6 %.

Då lönerna sjunker så märks det ofta i konsumtionen. Om köpkraften försämras, så kan det få negativa effekter på sysselsättningen.

Avtalsrätten äventyras

Sparpaketet och tvångsåtgärderna, som det innehåller, handlar om en större bakomliggande fråga. Finlands regering har kritiserats för att begränsa arbetsmarknadsorganisationernas rätt att fritt förhandla.

– De åtgärder som Finlands regering presenterat för att förbättra konkurrenskraften skrotar förhandlingar enligt den nordiska modellen och äventyrar den fria avtalsrätten, konstaterar fackordförandena i Nordens Fackliga Samorganisation NFS i ett uttalande.

NFS samlar de nordiska fackliga centralorganisationerna som tillsammans representerar 9 miljoner fackliga medlemmar. I Finland hör FFC, Akava och STTK till NFS.

 

 

uutisen-teksti: Jonna Söderqvist

 

Senaste

Mest lästa