Nyhet - 27.12.2017 klo 12.15
Kollektivavtalet inom handeln

Var noggrann med tillägg och ledigheter under helgdagarna

För arbete utfört på Trettondagsaftonen, betalas i enlighet med kollektivavtalet ett helgaftonstillägg. Bild: GettyImages.

För arbete utfört på Trettondagsaftonen, betalas i enlighet med kollektivavtalet ett helgaftonstillägg. Bild: GettyImages.

Försäljare eller butiksanställd, var noggrann med helgaftonstilläggen vid årsskiftet 2017 - 2018, eftersom jul- och nyårsaftonen i år infaller på en söndag och trettondagsafton är en fredag.

Enligt 12 § punkt 4 inom handelns kollektivavtal betalas helgaftonstillägg till försäljare och butiksanställda som arbetar i en affär som har öppet på aftonen inför kyrkliga högtider efter kl. 18.00 (18.00 - 24.00). Helgaftonstillägget motsvarar lördagstillägget (Helsingfors 5,35€ och övriga Finland 5,17€ per timme).

Julafton och nyårsafton år 2017 är emellertid undantag, då dessa dagar infaller på söndagar. Om en försäljare eller en butiksanställd arbetar under dessa aftnar, betalas åt hen
- för det regelbundna arbetet dubbel lön (söndagsersättning)
- istället för helgaftonstillägg kvällstillägg för söndagskvällar i november och december (Helsingfors 8,20€ och övriga Finland 7,84€ per timme).

För arbete utfört på trettondagsaftonen, betalas i enlighet med kollektivavtalet ett helgaftonstillägg, som motsvarar lördagstillägget, då trettondagsaftonen infaller fredagkväll 5.1.2018.

Lediga dagar före helg
En fastanställd inom handeln har rätt att få två aftnar av fyra ledigt (påsklördag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton). Om du inte har fått dessa ledigheter, ersätter arbetsgivaren de uteblivna lediga dagarna före helg genom att betala en 100 % förhöjd lön för det regelbundna arbetet (kollektivavtalet inom handeln 7§ punkt 8.3.).

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa