Nyhet - 07.02.2018 klo 09.06
Utmarscher inom fastighetsservicebranschen

Utmarscher på fem arbetsplatser inom fastighetsservicebranschen – protest mot arbetsgivarnas försök att försämra kollektivavtalet

Städarna på servicecentralen hos ISS Palvelut Oy tågade ut från Bayers och Orions läkemedelsfabriker i Åbo tidigt på morgonen idag.

Städarna på servicecentralen hos ISS Palvelut Oy tågade ut från Bayers och Orions läkemedelsfabriker i Åbo tidigt på morgonen idag.

Tidigt på onsdagsmorgonen den 7 februari har fastighetsservicemedlemmar i Servicefacket PAM tågat ut från arbetsplatser runtom i Finland. Anställda – städare – protesterar mot fastighetsarbetsgivarnas drastiska försämringsförslag och de tröga kollektivavtalsförhandlingarna.

Omedelbart efter klockan sex på morgonen tågade hela städpersonalen hos Lassila & Tikanoja ut från Stora Ensos Kaukopää och Tainionkoski bruk. Utmarschen påverkar bland annat städningen och renhållningen på bruken. De anställda återvänder inte till arbetet idag.

Städpersonalen hos Lassila & Tikanoja tågade ut från Stora Ensos Kaukopää och Tainionkoski bruk klockan sex på morgonen.

Förtroendeman Auli Velling som företräder de anställda berättar att arbetstagarnas mått var rågat då de fick höra att arbetsgivarna vill drastiskt försämra kollektivavtalet.

”Deras mål var för mycket för de anställda. Därför beslöt vi tillsammans att tåga ut. Vi hoppas att detta hjälper”, säger Auli.

Också i sydvästra Finland var fastighetsserviceanställdas mått rågat på onsdagsmorgonen. Städare hos ISS Palvelut tågade ut från Bayers läkemedelsfabrik i Åbo klockan sex. Utmarschen pågår i ett dygn och de anställda återvänder till arbetet nästa morgon klockan sex.
Enligt huvudförtroendeman Esa Hoppendorf påverkar de anställdas utmarsch klart fabriksverksamheten eftersom det arbetas i skift.

Från Orions läkemedelsfabrik tågade 20 personer ut klockan sex. Det handlar om städare hos ISS Palvelut i Åbo. Utmarschen pågår hela dagen. Också detta kommer att ha en stor inverkan.
”Detta är ett sätt att få fart på kollektivavtalsförhandlingarna eftersom försämringsförslagen av arbetsgivarna är nu på allas läppar”, säger Esa.

Ämbetshuset förblir ostädat i Joensuu
Fyra PAM-anställda i ett arbetsskift på servicecentralen hos ISS lämnade sina arbetsplatser i Joensuu ämbetshus på onsdagen runt halv nio. Enligt huvudförtroendeman Pirjo Kinnunen förblir ämbetshuset ostädat.

Enligt kollektivavtalet är typiska grundlönen för heltidsanställda städare 1 663 euro per månad.

Fastighetsarbetsgivarna rf föreslår bland annat att alla lördags-, afton-, söndags- och helgdagsersättningar ska slopas och att arbetsgivare ska ensidigt kunna förlänga dagliga arbetstiden för anställda på olika sätt. Sammanfattning av PAM:s och Fastighetsarbetsgivarnas kollektivavtalsförslag.

PAM:s och Fastighetsarbetsgivarnas förhandlingar om ett nytt kollektivavtal för branschen har avancerat trögt och förhandlingsstämningen har varit dålig. För tillfället har det tagits en paus i förhandlingarna och det har inte avtalats om en ny förhandlingstid.

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa