Nyhet - 30.11.2015 klo 13.49

Tvister bakom förhandlingarna om samhällskontraktet, varav en är löst

Uppnår man ett samhällskontrakt?

Uppnår man ett samhällskontrakt?

Förhandlingarna om samhällskontraktet ska fortsätta. Tvisten om arbetsvillkoren inom Posten gick i baklås på förmiddagen, men förlikningsförslaget godkändes idag.

Centralorganisationerna FFC, STTK och Akava samt Finlands Näringsliv EK som representant för arbetsgivarna höll ett möte på måndagen för att få till ett samhällskontrakt. Parterna kom överens om att fortsätta förhandlingarna på onsdagen, då man hoppades att arbetskonflikten på Posten skulle lösa sig fram till dess. I Posten-konflikten hade ett förlikningsförslag lagts fram och parterna löste tvisten senare på måndagen. 

Problemen i de hårdnande arbetsmarknadsförhandlingarna hopade sig redan förra veckan. EK beslutade på onsdagen att man inte längre kommer att tillämpa centrala lösningar efter slutet av april 2016, det vill säga efter det samhällskontrakt som förhandlas fram nu. Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT meddelade på torsdagen som motdrag till EK att AKT ställer sig utanför samhällskontraktet och förbereder sig inför förbundsrundan 2017.

FFC:s arbetsutskott krävde på söndagen att konflikten om arbetsvillkoren på Posten skulle lösas i och med samhällskontraktet. Dessutom måste man få information om hur trepartsförhandlingarna ska gå till i fortsättningen efter EK:s meddelande. EK krävde å sin sida på måndagen att sympatistrejkerna i samband med Postens arbetskonflikt skulle upphöra. Dessutom krävde EK att ATK skulle delta i arbetet med samhällskontraktet.

AKT har inte ändrat sin ståndpunkt.

FFC förnyade på söndagen sitt erbjudandetill grund för en arbetsmarknadslösning från september, om FFC:s styrelse får ett förslag på lösning till sitt sammanträde den 7 december. Det skulle innebära nollhöjningar 2017. De nuvarande avtalen löper ut hösten 2016 och i början av 2017. 2018 skulle löneförhöjningarna bestämmas av den öppna sektorn. Avtalet skulle innefatta en jämställdhetspott.

Om man inte uppnår något samhällskontrakt är regeringens planerade tvångslagar som bland annat innebär nedskärningar i semesterpenningen och lägre ersättning vid sjukledighet närmare förestående.

Förhandlingarna om samhällskontraktet har pågått i etapper sedan i våras.

 

 

uutisen-teksti: Marja Ikkala

 

Senaste

Mest lästa