Nyhet - 19.08.2016 klo 09.15

Tidningen Pam 9/2016: På jakt efter nytt jobb

Sakari Savinainen vill också i framtiden jobba inom handeln. Bild: Annika Rauhala

Sakari Savinainen vill också i framtiden jobba inom handeln. Bild: Annika Rauhala

Anttila gick i konkurs och varuhusen slår fast sina dörrar. Sakari Savinainen är en av de många anställda som söker nytt jobb.

Sakari Savinainen och de andra anställda vid det nya Anttila-varuhuset i Lojo hann betjäna kunder i bara en och en halv månad. I slutet av juli fick de anställda veta att kedjan sökt konkurs.

– Visst kom det som en överraskning. Butiken startade för bara ett par månader sedan. Vi anställda talade hela tiden om hur vardagen kommer att bli efter öppningen. Men så långt kom vi aldrig på grund av konkursen, berättar Savinainen.

Han slutade jobba i början av augusti efter den två veckor långa uppsägningstiden.

Savinainen är glad att arbets- och näringsbyrån och PAM träffade de anställda. De fick information om föjande steg: vad det finns för stöd att få och hur man söker efter nytt jobb. En del av de anställda har bara jobbat en kort tid på Anttila, medan en del har jobbat där över 30 år.

Arbetsminister Jari Lindström (sannf.) lovade efter konkursen att arbets- och näringsministeriet reder ut vilka möjligheter till stödåtgärder det finns för dem som förlorat jobbet. Ministeriet kommer att ansöka om stöd från den europeiska globaliseringsfonden EFG. EFG kan finansiera till exempel sysselsättnings- och karriärvalsrådgivning, omskolning eller lönesubvention. Lindström träffade Anttilas ledning och huvudförtroendeman Kai Vauhkala i förra veckan, men gav inga konkreta löften.

Läs mer i tidningen Pam 9/2016.

 

 

uutisen-teksti: Tuomas Lehto

 

Senaste

Mest lästa